Na današnji dan: Pašić i Sušić riješili gradski derbi na punom Koševu

Radiosarajevo.ba
Na današnji dan: Pašić i Sušić riješili gradski derbi na punom Koševu
Foto: Tempo / Dragan Simić

Ljubitelji fudbala u Sarajevu prije nešto više od 40 godina morali su punih 16 mjeseci čekati na gradski derbi nakon što je Željezničar ispao iz Prve lige u sezoni 1976-77. "Plavi" su se ekspresno vratili u elitni rang, a žrijeb je htio da gradskim derbijem Sarajevo i Željezničar otvore sezonu 1978-79.

Na današnji dan prije 42 godine – 13. augusta 1978. – svi putevi su vodili na Koševo. Iako se "kao derbi svih derbija" uzima utakmica odigrana 10. marta 1982. na Koševu pred 55 hiljada gledalaca, duel iz sezone 1978-1979 visoko kotira u rangiranju utakmica vječitih rivala.

To je jedan od najposjećenijih derbija na "starom" Koševu, odigran pred maksimalnih 38 hiljada gledalaca, a zanimljivo da je to bila prva zvanična utakmica u kojoj je Željezničar s klupe predvodio Ivica Osim.

Utakmica je bila prilično otvorena, na obje strane sijevale su prilike, ali su mreže mirovale sve do 54. minuta. Tada je Predrag Pašić na asistenciju Safeta Sušića savladao Ibrahimovića za 1:0, da bi devet minuta prije kraja legendarni "Pape" pogodio za konačnih 2:0.

Zanimljivo da su Sarajevo i Željezničar do kraja mjeseca odigrali još jednu međusobnu utakmicu. Svega 17 dana kasnije Željo je vratio dug s "kamatama": U kup-utakmici na Grbavici "Plavi" su deklasirali gradskog rivala 4:0.

Sarajevo – Željezničar 2:0 (0:0)

Sarajevo, 13. august 1978. Stadion Koševo, gledalaca 38.000. Teren pogodan za igru, vrijeme sparno. Sudija: Josip Glažar (Rijeka).

Strijelci: 1:0 Pašić (54), 2:0 Sušić (81).

Sarajevo: Gruda, Vidović, Nikolić (Janjoš), Bošnjak (Vidaković), Hadžibegić, Milak, Sušić, Simić, Repčić, Savić, Pašić. Trener: Fuad Muzurović.

Željezničar: Ibrahimović, Glamočak, Komšić, Lušić (Grcić), Saračević, Čilić, S. Kojović, Đorđić (Samardžija), Paprica, Vlaški, Janković. Trener Ivica Osim.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije