Na današnji dan je odigran prvi zvanični derbi između Sarajeva i Želje

Radiosarajevo.ba
Na današnji dan je odigran prvi zvanični derbi između Sarajeva i Želje
Foto: Historija.ba / Sarajevo i Željo

12. augusta 1954. godine odigran je prvi zvanični gradski derbi između najvećih bh. fudbalskih klubova - Sarajeva i Željezničara.

Iako je FK Sarajevo osnovan osam godina ranije (1946. godine), nikada do tada se ova dva kluba nisu sastala u zvaničnom meču, odnosno u okviru Prvenstva ili Kupa Jugoslavije. Do tada, Sarajevo i Željezničar su se sastali 23 puta, u prijateljskim i revijalnim utakmicama, u kojima je Sarajevo imalo nešto bolji učinak, 11 pobjeda, uz 4 remija i 8 poraza, te gol razliku 56:41 u korist tima s Koševa.

Ipak, voljom žrijeba odlučeno je da se u 2. kolu fudbalskog Kupa Jugoslavije na području BiH sastanu upravo ova dva sarajevska tima. To je bio idealan uvod u sezonu 1954/55, prvu sezonu u kojoj je Sarajevo imalo dva prvoligaša. Susret je odigran na stadionu Grbavica, pred oko 5.000 gledalaca, koji su imali priliku vidjeti sjajan meč s mnogo golova.

Fudbalski klub Sarajevo je u meč ušao s ulogom favorita, a tim s Koševa se od prve minute i potrudio da opravda tu ulogu. Nakon početnog odmjeravanja snaga, Sarajevo je preuzelo inicijativu na terenu, a ona je krunisana u 25. minuti pogotkom Dobrivoja Živkova. Dakle, bio je to gol za 0-1, a s tim se rezultatom otišlo na odmor i gotovo da niko od prisutnih gledalaca nije ni mogao slutiti da će do kraja susreta vidjeti još 6 golova. Nakon deset minuta igre u drugom poluvremenu, Sarajevo je povećalo prednost. Nepažnju odbrane Željezničara iskoristio je Nerćes Novo i poentirao. U 70. minuti Živkov drugi put pogađa mrežu Vrebca za visokih 3:0. Potom je uslijedilo najuzbudljivijih devet minuta na susretu, budući da su od 78. do 87. minute fudbaleri oba tima postigli još četiri gola.

Najprije je u 78. minuti Marcel Žigante povećao prednost Sarajeva na 4:0. Dva minuta kasnije, Kulović volej udarcem s 20-ak metara pogađa rašlje gola Sarajeva i smanjuje na 4:1. Već u 83. minuti Željezničar postiže još jedan pogodak, ovaj put preko Kurtovića. Kada se činilo da se ekipa s Grbavice probudila, te da se vraća u utakmicu, desio se jedan od najljepših momenata na susretu. Živkov je nakon jednog solo-prodora uputio oštar šut sa 16 metara, Vrabac gotovo da nije ni trepnuo, a lopta je odsjela u njegovoj mreži i sve dileme oko pobjednika su bile riješene, piše Historija.ba.

Prvi zvanični gradski derbi pripao je Sarajevu, a sličan scenarij desio se i dva mjeseca kasnije, kada su Sarajevo i Željezničar, također na Grbavici, odigrali svoj prvi ligaški meč, u kojem je Sarajevo slavilo s visokih 6:1. Bio je to početak velikog rivalstva ovih dvaju klubova i njihovih navijača.

Danas je fudbalski klub Željezničar uspješniji u međusobnim duelima, a treba napomenuti da su sarajevski Plavi, također na vrhu ljestvice kada se u obzir uzme sveukupna statistika Premijer Lige BiH.

Igrač spomenute utakmice, koja se odigrala 12. augusta 1954. godine, je svakako bio trostruki strijelac Dobrivoje Živkov, a od ostalih u redovima Sarajeva istakli su se Švraka i Džemidžić, dok je kod Željezničara solidnu ocjenu zaslužio borbeni Prelo. Utakmicu je vodio sudija Kadić iz Sarajeva.

Statistički podaci utakmice:

Željezničar - Sarajevo 2:5 (0:1)
Stadion: Grbavica
Gledalaca: 5.000
Sudija: Kadić (Sarajevo)

Strijelci: 0:1 - Živkov (25'), 0:2 - Novo (55'), 0:3 - Živkov (70'), 0:4 - Žigante (78'), 1:4 - Kulović (80'), 2:4 - Kurtović (83'), 2:5 - Živkov (87').

Za klubove su nastupali:

ŽELJEZNIČAR: S. Vrebac, Kranjc, Abramović, Mitrić, M. Vrebac, Đorđević, Kurtović, Radonjić, Kulović, Bajrami, Prelo.
SARAJEVO: Hajrović, Zupčević, Stipić, Agošton, Švraka, Džemidžić, Žigante, Novo, F. Lovrić, Paćuka, Živkov.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije