Na današnji dan: "Čobo" na rukama igrača nakon derbija Sarajeva i Veleža

Radiosarajevo.ba
Na današnji dan: "Čobo" na rukama igrača nakon derbija Sarajeva i Veleža

Utakmice Sarajeva i Veleža nisu bez razloga nazvane "derbijem Bosne i Hercegovine" u bivšoj Jugoslaviji. Naime, ova dva kluba su u vrijeme SFRJ, u periodu od 1946. do 1991. godine, odigrale 70 međusobnih utakmica, više nego drugi bh. rivali (Željezničar, Sloboda, Borac, Čelik, Iskra).

Na današnji dan prije 41 godinu odigrana je vjerovatna najveća utakmica Sarajeva i Veleža. Desilo se to 9. septembra 1979. godine, kada su se u derbiju 11. kola Prvenstva Jugoslavije u sezoni 1979-80 sastali tadašnji lider na tabeli Velež (16 bodova) i prvi pratilac Sarajevo (14 bodova).

Meč je odigran na prepunom starom Koševu, u fantastičnoj atmosferi pred 40.000 gledalaca, od toga 12 hiljada navijača Veleža.

Oba tima bila su u naletu: Velež, predvođen bivšim trenerom Sarajeva Vukašinom Višnjevcem i vedetama kakve su Vahid Halilhodžić i Blaž Slišković, rušio je sve pred sobom, pa su, između ostalog, "Rođeni" pobijedili Crvenu zvezdu na Marakani 3:0.

Protivnik je bio mladi tim Sarajeva, kojem su na početku sezone, zbog odlaska Srebrenka Repčića i Radomira Savića, svi prognozirali borbu za opstanak. No, ekipa koju je predvodio Safet Sušić, postala je hit jeseni: Do utakmice s Veležom. Sarajevo je na šest gostovanja zabilježilo četiri pobjede!

1979_sarajevo_velez_02.jpg - undefined

Kapiteni Halilhodžić i Sušić uoči utakmice (Foto: Bordo vremeplov)

Derbi na Koševu donio je sjajnu i otvorenu igru u kojoj su uživali gledaoci na prepunim tribinama. U 38. minutu Sušić je izveo slobodan udarac, pogodio Želimira Vidovića koji je "nebeskim skokom", uz malu pomoć stopera "rođenih" Vladimira Matijevića, zatresao mrežu Envera Marića.

U drugom poluvremenu na terenu je postojao samo jedan tim – Velež. Redale su se šanse "Rođenih", međutim golman Sarajeva Slobodan Janjuš čudesno je odbranio sve udarce Halilhodžića, Sliškovića, Okuke, Skočajića...

Šest minuta prije kraja najveća šansa za Mostarce: Nakon prekršaja Hadžibegića nad Slatom, sudija Glavina iz Klisa pokazao je na bijelu tačku. Jedanaesterac je izveo Halilhodžić, ali "Čobo" je još jednom bravurozno intervenirao i donio pobjedu Sarajevu (1:0) u utakmici o kojoj se dugo pričalo.

Na kraju utakmice golman Janjuš se našao na rukama igrača Sarajeva. Bila je to možda najvažnija pobjeda pulena Fuada Muzurovića na putu do jesenje titule i osvajanja drugog mjesta na kraju Prvenstva. S druge strane, poraz na Koševu potkresao je krila Mostarcima, Velež je posustao i sezonu završio na osmom mjestu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije