Na današnji dan: Na Koševu je 20.000 Mostaraca tugovalo uprkos pobjedi Veleža

J. Mržljak
Na današnji dan: Na Koševu je 20.000 Mostaraca tugovalo uprkos pobjedi Veleža
Facebook / Pune tribine Koševa: Jadranko Topić bježi Edhemu Šljivi

Činilo se da bi sezona 1973-74 mogla biti najuspješnija u historiji bh. fudbala. Pet kola prije kraja Prvenstva Jugoslavije lidersku poziciju držao je Velež s 37 bodova, prvi pratioci bili su Hajduk (36) i Crvena Zvezda (35), a šansu je vrebao i zenički Čelik (33) na četvrtom mjestu koje je vodilo u Kup UEFA.

No, uslijedilo je 30. kolo koje je bilo kobno za bh. klubove na vrhu tabele: Velež je porazom u Maksimiru od Dinama (0:1) prepustio čelo Hajduku, dok je u derbiju Crvena Zvezda na beogradskoj Marakani savladala Čelik (2:1) i eliminirala Zeničane iz trke za titulu.

Uoči posljednjeg kola, 14. maja 1974. godine, o tituli su odlučivali Hajduk i Velež koji su imali po 43 boda, ali je adut Splićana bila 8 golova bolja gol-razlika. Crvena Zvezda na trećem mjestu s 41 bodom imala je samo teoretske šanse za naslov, dok su u trci za četvrto mjesto i plasman u Kup UEFA bili Partizan, OFK Beograd i Čelik, svi sa po 35 bodova i skoro jednakom gol-razlikom.

Kapiteni Bajević i Muzurović uoči utakmice - undefined

Kapiteni Bajević i Muzurović uoči utakmice na Koševu (Facebook)

Raspored u posljednjem kolu kao da je režirao Hitchcock: Na Karaburmi su igrali OFK Beograd i Hajduk, Velež je gostovao Sarajevu na Koševu, dok su se na Bilinom Polju sastali Čelik i Partizan.

Najlakši posao imao je Velež protiv te sezone blijedog Sarajeva koje je ranije osiguralo opstanak. Ali, Mostarcima nije bila dovoljna samo pobjeda: Trebalo je da OFK Beograd otkine barem bod Hajduku.

Na današnji dan prije 46 godina "Hercegovina se preselila u Sarajevo". Iako je bio radni dan (utorak), na tribinama starog Koševa našlo se oko 20 hiljada navijača Veleža, skoro svi sa tranzistorom u ruci, iščekujući vijesti s Karaburne, nadajući se da će biti ispunjen san brojnih generacija – da titula konačno dođe u grad na Neretvi.

Hiljade navijača Veleža burno su pozdravili tim koji je odabrao legendarni Sulejman Rebac: Marić, Ristić, Dž. Hadžiabdić, Čolić, Primorac, Pecelj, Topić, V. Halilhodžić, Bajević, Vladić, Glavović. Ekipa Sarajeva, u kojoj su bili Muzurović, Tešan, Šljivo, Simić, Dupovac, tada 19-godišnji Safet Sušić, nije mogla parirati "Rođenima".

Ekipa Veleža na Koševu: Primorac, Glavović, Hadžiabdić, Pecelj, Marić, Ristić (stoje), Topić, Čolić, Bajević, Vladić i Halilhodžić (čuče) - undefined

Ekipa Veleža na Koševu: Primorac, Glavović, Hadžiabdić, Pecelj, Marić, Ristić (stoje), Topić, Čolić, Bajević, Vladić i Halilhodžić (čuče)

Velež je brzo riješio sve dileme, dok je na Karaburmi u prvih pola sata bilo 0:0, što je bio rezultat koji je Veležu donosio titulu. No, golovima Džonija i Jerkovića Hajduk stiže do trijumfa 2:0, pa rezultat s Koševa više nije imao utjecaja u borbi za titulu.

Utakmica Sarajevo - Velež 1:3 bila je tako pirova pobjeda Mostaraca, meč koji je rastužio navijače Rođenih širom bivše Jugoslavije, dokaz da u fudbalu ne slavi uvijek bolji. Velež je napadačkom igrom stekao simpatije ljubitelja fudbala "od Triglava do Đevđelije", u međusobnim susretima "Rođeni" su bili bolji od Hajduka (1:0 u Mostaru, 2:2 u Splitu), ali šta to vrijedi kada je titula ostala san.

Taj 14. maj 1974. godine ostat će upisan kao jedan od najtužnijih dana u historiji bh. fudbala: Velež je izgubio titulu zbog slabije gol-razlike, Čelik je porazom od Partizana (1:3) ostao bez plasmana u Kup UEFA, a banjalučki Borac je ispao iz Prve lige na neviđen način – s osvojenih čak 30 bodova (od mogućih 68) i gol razlikom 43:43!

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije