Iz starih albuma: Kako je Safet Sušić briljirao u dresu Veleža

J. M.
Iz starih albuma: Kako je Safet Sušić briljirao u dresu Veleža
Facebook / Velež uoči meča za treće mjesto

Fudbalski turnir u Mostaru, poznat i kao "Februarski turnir", ustanovljen je 1965. godine u čast oslobođenja grada na Neretvi 14. februara 1945. Turnir je održavan uglavnom početkom februara i bio je generalna proba najjačim jugoslovenskim i europskim klubovima za proljetni dio sezone.

Jedan od izuzetaka, kada je riječ o terminu, bio je Mostarski turnir 1982. godine koji je održan krajem januara. Razlog je bila činjenica da je početak proljetnog dijela Prvenstva Jugoslavije zakazan neuobičajeno rano – sredinom februara 1982. – zbog Mundijala  u Španiji.

Krajem januara 1982. u Mostaru se okupila krema jugoslovenskog fudbala: jesenji šampion Crvena Zvezda, drugoplasirani Dinamo, trećeplasirani Partizan i domaćin Velež.

Kako bi se što jače suprotstavili članovima velike četvorke, iz uprave Veleža zatražili su od FK Sarajevo da im ustupi Safeta Sušića koji se tek vratio iz JNA. Molba je uslišena, "Pape" je kao gost zaigrao za Velež na "Februarskom turniru".

Tako je možda najveći bh. fudbaler svih vremena prvi i jedini put zaigrao u istom dresu sa legendarnim mostarskim BMW-om (Bajević, Marić, Vladić), trojkom koja je bila na zalasku karijere. Ovdje treba napomenuti da je Bajević igrao samo prvog dana turnira, dok je njegovo mjesto u timu drugog dana zauzela buduća zvijezda Veleža, tada 19-godišnji Sead Kajtaz.

Ipak, ni sjajni Safet Sušić nije bio dovoljan da Velež sruši Crvenu zvezdu prvog dana turnira. Beograđani su pobijedili i zakazali finale sa gradskim rivalom Partizanom koji je nakon boljeg izvođenja jedanaesteraca savladao Dinamo.

Drugi dan turnira – 31. januar 1982. – otvorio je meč za treće mjesto između Veleža i Dinama. Safet Sušić je oduševio solidno popunjene tribune Bijelog brijega i sa dva gola srušio ekipu Ćire Blaževića. Velež je rezultatom 3:2 pobijedio ekipu koja će 4 mjeseca kasnije postati šampion Jugoslavije. Sušić je postigao dva gola, jednom je pogodio Franjo Vladić, dok su strijelci za Dinamo bili Snješko Cerin i Drago Dumbović.

U finalu je Partizan pobijedio Crvenu zvezdu 3:1 golovima Zvonka Živkovića (2) i Zvonka Varge. Stručni žiri je u izboru za najboljeg igrača turnira "vagao" između Sušića i Živkovića i nagradu dodijelio "Papetu".

Zanimljivo da je proljetni dio fudbalskog prvenstva Jugoslavije donio potpuno različit poredak od Mostarskog turnira. Dinamo, "fenjeraš" iz Mostara, osvojio je titulu, pobjednik Partizan pao je sa trećeg na šesto mjesto, dok je najbolji igrač turnira Safet Sušić odveo FK Sarajevo do četvrtog mjesta i plasmana u Kupu UEFA.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije