Manchester United slavio na otvaranju Premier lige: "Ulični igrač" zapalio stadion

1
Radiosarajevo.ba
Manchester United slavio na otvaranju Premier lige: "Ulični igrač" zapalio stadion
Foto: EPA - EFE / Antony slavi pogodak za Manchester United

Mogle bi Manchesterske ulice da zavole uličnog fudbalera. Taj epitet je Joshua Zirkzee sam sebi nadenuo još dok mu Premijer liga nije bila ni na vidiku.

A već u prvom pojavljivanju u elitnom rangu engleskog fudbala nagovestio je da je United pogodio kada je letos platio Bolonji 42.500.000 eura (88.978.000 KM) za Holanđanina. Ušao je Zirkzee sa klupe u 60. minutu u društvu Alejandra Garnacha, nepunih pola sata kasnije kombinovao sa Argentincem, a jedan dodir lopte prepun osjećaja doneo je veliki trijumf Crvenim Đavolima na otvaranju Premijer lige - 1:0.

Mogao je biti razočaravajući početak sezone. Ne zato što je United u prvom kolu prikazao smušenu fudbalsku predstavu. Naprotiv. Izabranici Erik ten Haga stvorili su sasvim dovoljno prilika da utakmicu okrenu u željenom smjeru znatno ranije, ali su se večeras odlični Saša Lukić i drugovi prilično disciplinovano branili, a Bernd Leno skidao je zicere Bruno Fernandesu i Mason Mountu. Poslije ispuštenog prvog trofeja u sezoni i poraza u Community Schildu od Manchester Citija, Đavoli su ipak dobili porciju zadovoljstva.

Načelnik Sanskog Mosta: "Čitavo jutro pokušavamo da shvatimo šta se desilo"

Načelnik Sanskog Mosta: "Čitavo jutro pokušavamo da shvatimo šta se desilo"

United se trijumfa domogao na sličan način kao i u uvodnoj rundi prošle sezone. Tada nisu otvarali, već spuštali zavjesu na prvo kolo, rival je bio Wolverhampton, a čovjek odluke u 76. minutu beše Raphaël Varane, čovjek koji više nije u klubu.

A kada smo već kod štopera odradili su Harry Maguire i Lisandro Martínez sjajan posao budući da za 90 i kusur minuta Fulham praktično nije imao izglednu gol šansu. Oni su čistili u i oko šesnaesterca, sredinom terena gospodarili Kobi Mejnu i Casemiro.

UEFA | Historijska noć u Banjoj Luci: Borac osigurao grupnu fazu europskih takmičenja

UEFA | Historijska noć u Banjoj Luci: Borac osigurao grupnu fazu europskih takmičenja

Elegantno i moćno je na terenu izgledao iskusni Brazilac, jedan od najkritikovanijih fudbalera Uniteda prošle sezone kojem su mnogi fudbalski analitičari dobronamerno savjetovali da je vrijeme da se preseli u Saudijsku Arabiju. Večeras je izgledao kao figura koja ima šta da ponudi u najkvalitetnijoj ligi Europe i svijeta.

Kako je samo spajao sa golom Bruna Fernandesa u 29. i 33. minutu. Da je Portugalac bio odlučniji i sigurniji u završnici, Casemiro bi već imao dvije asistencije, ali Bernd Leno je skinuo dva zicera Unitedu koji je tek nakon sredine prvog poluvremena počeo da se budi.

Nakon 15-minutne pauze Fulham je zaličio na agresivniji tim, ali je već u 53. minutu njemački golman ponovo vadio kestenje iz vatre skinuvši još jedan zicer, ovoga puta Masonu Mauntu.

Dinamo objavio cijene ulaznica i ostavio navijače u čudu: 'Je li igramo na Santiago Bernabeu?'

Dinamo objavio cijene ulaznica i ostavio navijače u čudu: 'Je li igramo na Santiago Bernabeu?'

United je pritiskao, samo tri minuta kasnije poslije smislene i atraktivne akcije pripremio Kobbie Mainoo otvorenu poziciju za udarac sa 20-ak metara. Možda je reprezentativac Engleske tada malo "zgužvao" loptu, ali to ne umanjuje njegov doprinos od šesnaesterca do šesnaesterca čitave večeri.

Konstantno je bio na lopti, dobijao duele, presecao protivnička dodavanja... A kada smo kod veznih fudbalera, Saša Lukić je također odigrao zapaženu ulogu u manevru Cottagersi i utakmicu završio sa 88 posto uspješnih dodavanja (38 od 43) i četiri dobijena duela iz šest pokušaja.

Da je i Fulham u završnoj četvrtini utakmice razmišljao o pobjedi, vidjelo se i kroz nekolicinu opasnih kontri. Jednu je uspeo da presječe Harry Maguire, onu još opasniju iz 82. minuta (Fulham jurišao tri na dva), usporilo je slabije dodavanje Adama Traoré, ali je rasplet bio takav da je Kerni sa boka prilično namučio Martinesa koji je počistio loptu ispred gol linije.

Oštra mjera: Gattuso zbog nediscipline iz ekipe odstranio Ivana Perišića

Oštra mjera: Gattuso zbog nediscipline iz ekipe odstranio Ivana Perišića

Ten Hag je u posljednjih desetak minuta na teren poslao još dvojicu štopera (umjesto Megvajera i Mazrauija), debitanta De Lihta i Johhnyja Evansa, izvjesno zbog skok igre, ali ispostavilo se da je United pronašao drugačiji put do trijumfa. Veliki posao u začetku akcije kapitena Bruna, a potom kratke kombinacije Zirkzeea, Casemira i Garnaća i na kraju lopta Holanđanina neuhvatljiva za Lena.

Mogao je Fulham da primi i drugi gol u posljednjim sekundama četvorominutne nadoknade, ali se Garnaćo posle dodavanja Rashforda, ozbiljno obrukao, poslavši loptu u gol-aut umjesto u praznu mrežu. Mnogi mu neće zamjeriti jer je prethodno namjestio pobjedonosni pogodak, piše Mozzart.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije