Legende Premijer lige BiH o tekućoj sezoni: Evo kako vide utrku za titulu, a kako borbu za opstanak

0
A. Vatreš
Legende Premijer lige BiH o tekućoj sezoni: Evo kako vide utrku za titulu, a kako borbu za opstanak
Foto: Facebook / Zeba, Trivunović i Milošević rezimirali jesenji dio sezone

Susretima 18. kola stavljena je zavjesa na jesenji dio sezone u Premijer ligi Bosne i Hercegovine.

Na pauzu s liderske pozicije ide Borac, koji ima sedam bodova prednosti u odnosu na drugoplasirani Zrinjski, te velikih plus 12 u odnosu na Velež i Sarajevo.

Situacija u donjem dijelu tabele je mnogo neizvjesnija. Čak šest ekipa nalazi se u razmaku od svega nekoliko bodova. Uz posljednjeplasiranu Zvijezdu 09 (11 bodova) u opasnoj zoni je Igman iz Konjica, koji je na istom bodovnom saldu (19) kao Željezničar i Tuzla City. Ispred njih su GOŠK i Posušje s po 20, te Široki Brijeg s 22 boda.

Stravična nesreća u BiH: U sudaru autobusa i kamiona poginuo vozač

Stravična nesreća u BiH: U sudaru autobusa i kamiona poginuo vozač

Utiske o jesenjem dijelu i očekivanja od proljetnog dijela prvenstva za Radiosarajevo.ba iznijeli su nekadašnji igrači i premijerligaške legende -  Zajko Zeba, Vule Trivunović i Semjon Milošević.

Neizvjesno proljeće

Zajko Zeba (40), koji trenutno obavlja funkciju sportskog direktora u Igmanu, smatra kako će borba za opstanak biti znatno neizvjesnija od borbe za naslov, te se nada kako će njegov tim na kraju uspjeti ostati u društvu najboljih.

Zajko Zeba

"Više nismo zadovoljni nego što jesmo. Izvukle su nas malo zadnje dvije utakmice gdje smo uzeli četiri boda. Pet ekipa je u bod, a Široki Brijeg je samo tri boda ispred. Ko uveže dvije-tri pobjede na proljeće bit će miran, uhvatit će se sredine, što se nadam da ćemo biti mi", rekao je Zeba za Radiosarajevo.ba.

Osvrnuo se Zeba i na svoj nekadašnji klub Željezničar, koji je u jednako teškoj poziciji kao i Igman.

"Ne znam šta bih rekao. Nakon onih utakmica u Europi svi su mislili kako će se boriti za sami vrh tabele. Nisam unutra, ne znam šta se dešava. Teško je nešto i komentarisati. Ono čega su svi svjesni, i navijači i oni kojima je Željo u srcu, klub nikada nije bio u ovakvoj situaciji, u svakom smislu. Ako pogledamo raspored koji ih čeka na proljeće, bit će im izuzetno teško", naglasio je Zeba.

Premijer liga BiH: Zrinjski pobjedom nad Sarajevom zaključio jesenji dio sezone

Premijer liga BiH: Zrinjski pobjedom nad Sarajevom zaključio jesenji dio sezone

Što se utrke za titulu tiče, tu je izdvojio jasne favorite.

"Borac ove godine ima stvarno dobru ekipu u odnosu na neke prošle sezone. Igraju zaista vrlo dobro. Velež je odmah iza njih po kvalitetu. Imaju dobar sistem i zaista dobro izgledaju. Zrinjskog je Europa malo unazadila, dok se Sarajevo pokazalo vrlo slabo u odnosu na to kakvu ekipu ima. Po meni će Borac i Zrinjski odlučivati o tituli. Velež se ipak kasno probudio", dodao je Zeba.

Rano za zaključke

Za Vuleta Trivunovića (40), sadašnjeg trenera prvoligaša Rudara iz Prijedora, poredak na vrhu nije iznenađujući. Bivši igrač Borca i Sarajeva smatra kako su Banjalučani zasluženo tu gdje jesu.

Vule Trivunović

"Borac je bio najkonsantniji, dok je Zrinjski vodio svoju borbu u Konferencijskoj ligi. To im je svakako izvuklo energiju i snagu. Došlo je i do promjene trenera i oni nisu bili spremni da prate Borac, koji je rano završio nastup u Europi i bio fokusiran na prvenstvo. Sarajevo je također napravilo smjenu trenera i velike promjene u igračkom kadru, što su stvari koje su negativno utjecale na učinak ekipe. Ako se pogleda ono što je prikazano ove sezone, mislim da je redoslijed na tabeli mjerilo učinka ekipa. Da li je sad bodovno tolika razlika, dalo bi se polemisati“, istakao je Trivunović za Radiosarajevo.ba.

Ipak, ne smije tvrditi da je pitanje prvaka već završeno.

"Rano je donositi zaključke. Sjetimo se sezone kada je Marinović bio na klupi Sarajeva i imao prednost od 13 bodova u odnosu na Borac, pa nije osvojio titulu. Sarajevo će se sigurno pojačati, imate Velež koji igra fantastično i djeluje nekako najozbiljnije u ovom trenutku. Možda nemaju trenutno mogućnost da se bore za titulu, ali će svim protivnicima biti jako nezgodni. Ne bi me iznenadilo da utakmice s njima usmjere tu borbu za titulu. Borac ima najviše pobjeda i  kontinutet, komunikaciju i hemiju u ekipi, stoga i najveće šanse za titulu", smatra Trivunović.

Premijer liga BiH: Evo koji klubovi su imali najveću posjetu ove jeseni

Premijer liga BiH: Evo koji klubovi su imali najveću posjetu ove jeseni

Dotakao se i borbe za opstanak, koja čeka i ekipu Željezničara.

"Željezničar prolazi kroz jedan period turbulencija dugi niz godina. Promjene upravljačke strukture, dolazak i odlazak ljudi, trenera, velikog broja igrača... Finansije su te koje vas usmjeravaju ili prema vrhu ili u ovom slučaju prema dnu. Mislim da su te ekipe manje-više igrački izjednačene. Zvijezdu 09 su recimo svi otpisali, a oni su napravili neke jako dobre rezultate i ostali 'živi'. Nema sumnje da nas čeka jako neizvjestan proljetni dio prvenstva", dodao je Trivunović.

Nadoknadiv zaostatak

Semjon Milošević (44), nekadašnji as Leotara i Sarajeva, stava je kako je Zrinjskog koštao nastup u Europi, ali ih ne otpisuje kada je borba za titulu u pitanju.

Semjon Milošević

"Borac je najbolje materijalizovao taj nastup Zrinjskog u Europi. Nekada ljudi nisu svjesni da mi ne igramo na tom nivou kao europske ekipe. Igrajući za Sarajevo shvatio sam da su europske ekipe dosta brže i energičnije. Igraju s nekih 70 posto mogućnosti protiv naših ekipa, a mi damo sve od sebe, što se odrazi na igre u prvenstvu. Zbog toga je Zrinjski ovaj put imao probleme, ali su ostali konkurentni. Ako se dobro osvježe s nekim ciljanim pojačanjem možda i mogu stići ovaj zaostatak. Za Velež i Sarajevo će biti vrlo teško što se tiče titule. Ono što bi njih trebalo da zanima su te pozicije koje vode u Europu", kazao je Milošević za Radiosarajevo.ba.

Za Miloševića, koji se poslije igračke karijere okrenuo skautingu, nevjerovatna je činjenica da će se Željezničar na proljeće boriti za opstanak.

Transfermarkt: Ovo je 10 najskupljih nogometaša u Premijer ligi BiH

Transfermarkt: Ovo je 10 najskupljih nogometaša u Premijer ligi BiH

"To je stvarno veliko iznenađenje. Gledao sam malo tabelu. Praktički od šeste pozicije i Širokog Brijega svi mogu doći u poziciju da da se bore za opstanak. Bit će vrlo neizvjesno, teško... Ne mogu da budem siguran ko bi mogao da bude na tom mjestu koje vodi u drugu ligu. Primijetio sam da je Zvijezda 09 odigrala neke dobre utakmice protiv favorita, ali mislim da je njihov problem što igraju slabo s direktnim konkurentima za opstanak. Oni su za sada u najtežoj poziciji. Zaista je nevjerovatno da je Željezničar sebi dozvolio da se nađe u ovoj situaciji, s takvim renomeom i cijelom tom armijom navijača. Mislim da će se oni ipak organizovati na proljeće i da neće sebi dozvoliti taj luksuz da ispadnu u niži rang", dodao je Milošević.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije