Ko je novi vlasnik Sarajeva: Čovjek kojeg savjetuje Ryan Giggs

Radiosarajevo.ba
Ko je novi vlasnik Sarajeva: Čovjek kojeg savjetuje Ryan Giggs
Foto: Fox Sports / Nguyen Hoai Nam

U prostorijama Fudbalskog kluba Sarajevo danas je predstavljen novi vlasnik upravljačkih struktura u Bordo timu, a 60 posto prava od dosadašnjeg vlasnika Vincenta Tana preuzeo je vijetnamski biznismen Nguyen Hoai Nam.

Prethodnih šest godina Vincent Tan bio je vlasnik većinskih upravljačkih prava Fudbalskog kluba Sarajevo. Ostvareni su brojna poboljšanja u vidu infrastrukture, poslovanja i mogućnosti za međunarodne saradnje, a iz Bordo tima na današnjoj konferenciji za medije rekli su kako će s Nguyen Namom rast Fudbalskog kluba Sarajevo biti nastavljen.

"Dolaskom PVF-a u upravljačke redove kluba, otvorene su dodatne mogućnosti rasta FK Sarajevo i osavremenjavanja načina poslovanja", smatraju u Bordo timu.

Klub će zadržati identitet

Važno je istaknuti da neće biti promjena u nazivu i obilježjima kluba, te da će Bordo tim zadržati svoj identitet. Što je svakako najvažnija informacija za navijače ekipe iz Titove 38b. 

U vlasništu Nama je PVF - profesionalna, savremena fudbalska akademija fokusirana na razvoj i ulaganja u fudbal koja sarađuje na globalnom nivou sa velikim fudbalskim imenima i klubovima. PVF je najveća privatna korporacija u Vijetnamu. Tehnički direktor PVF-a je svjetski poznato ime u svijetu fudbala Philippe Omar Troussier, bivši francuski fudbaler, a trenutno menadžer i trener. Tokom karijere vodio je timove poput reprezentacije Japana, Obale Slonovače, Nigerije, Južne Afrike i Burkine Faso.

Horde_zla_proslava_5_RSA.jpg - undefinedSa proslave 30. rođendana navijača FK Sarajevo

Jedan od savjetnika PVF-a je i bivši fudbaler Manchester Uniteda, a danas uspješni trener Ryan Joseph Giggs.

Fudbalski klub Sarajevo bit će integrisan u mrežu klubova koja će naknadno biti kreirana u cilju ostvarivanja dodatnih benefita, što se odnosi na razmjenu igrača i korištenje resursa kojima Klub trenutno raspolaže djelimično ili nikako.

PVF posjeduje najbolji trening centar na području Azije. Akcenat je na razvoju i afirmaciji igrača i trenera. U narednom periodu, FK Sarajevo će imati i prioritetniji pristup mladim igračima iz PVF akademije u odnosu na druge klubove koji nisu u vlasništvu PVF-a.

Realizacijom kupoprodaje Vincent Tan zadržava 30% upravljačkih prava, dok 60% pripada novim investitorima. Sa preostalih 10% raspolažu bh. investitori.

Dolazak Nama u FK Sarajevo nije bio "preko noći"

"Nam je tu od prošle godine i prati kompletan rad kluba i ova promjena neće biti velika, u suštini mi svi radimo kolektivno i dosta stvari radili smo zajedno sa Nadzornim organom, Upravnim odborom i menadžmentom. Mislim da neće biti značajne promjene u menadžmentu jer su jako zadovoljni i da se klub u posljednjih godinu dana dosta promijenio pozitivno, te da se to vidi na terenu i van terena", rekla je direktorica Sarajeva - Sabrina Buljubašić.

U Sarajevo će u narednim danima u posjetu doći novi vlasnik upravljačkih struktura Bordo tima i pokušat ćemo saznati iz prve ruke kakve su njegove ambicije s ekipom iz Titove 38b. Spominju se i neka nova imena u igračkom kadru, ali s obzirom na to da prvenstvo uveliko traje i da je transfer rok završen, više o načinu na koji će novi vlasnik uložiti u pojačanja saznat ćemo vjerovatno u junu i julu tekuće godine.

Nguyen Hoai Nam je i generalni direktor Berjaya Vietnam, predsjednik uprave Intercontitental Hotela u Hanoju, predsjednik uprave Nam Houng Company, potpredsjednik Sheraton Hotela i član uprave više drugih azijskih kompanija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije