FK Sarajevo ima novog vlasnika: Korak naprijed, identitet kluba se neće mijenjati

F. Z.
FK Sarajevo ima novog vlasnika: Korak naprijed, identitet kluba se neće mijenjati
Foto: Dženan Kriještorac / Press konferencija FK Sarajevo

Većinski vlasnik upravljačkih prava Fudbalskog kluba Sarajevo - Vincent Tan donio je odluku o prodaji većinskog dijela upravljačkih prava investitoru iz Vijetnama - Nguyen Hoai Namu i PVF-u (Vietnam Football Development and Investmnet fund).

Tan će zadržati 30 posto prava, 60 posto će pripasti novom investitoru, dok će sa deset posto raspolagati bh. investitori.

Medijima su se ispred Fudbalskog kluba Sarajevo obratili članovi Upravnog odbora, Senad Jahić, Senad Bilić i Ema Bukovica, te generalna direktorica FK Sarajevo Sabrina Buljubašić.

"U zadnjih par dana pojavilo se dosta informacija u medijima da je Tan prodao svoj dio većinskih ulagačkih prava. To jeste istina. Tan je donio odluku da proda 60 posto svojih prava i to Nguyen Hoai Namu. Kupio je 60 posto, ali Tan zadržava 30 posto i 10 posto ostaje domaćim investitorima", rekla je Sabrina Buljubašić i dodala:

"Nam je tu od prošle godine i prati kompletan rad kluba i ova promjena možda jeste malo drugačija, ali u suštini mi svi radimo kolektivno i dosta stvari što ide u ovom smjeru radili smo zajedno sa nadzornim organom, upravom i menadžmentom. Mislim da neće biti značajne promjene u menadžmentu jer su jako zadovoljni i da je klub u posljednjih godinu dana dosta se promijenio pozitivno i da se te stvari vide na terenu i van terena", istaknula je Buljubašić.

Vrijednost ne žele otkrivati.

"Vrijednost nismo u mogućnosti reći zbog poslovne tajne i to vam ne mogu reći. Zvanično se desilo ove sedmice i da se sve završilo papirološki. Posljednjih mjeseci smo pričali o tome i Tan je isto tako partner sa novim investitorima i nije to neko koga ne poznaje. On ga smatra da je neko ko će unaprijediti rad FK Sarajevo. Konačno je došlo do odluke i završetka papira ove sedmice", dodala je Buljubašić.

"Prije nego smo bili u ozbiljnoj priči, napravili smo trogodišnju strategiju. Nije to samo neko ko je došao i odlučio da želi ulagati, već smo svi zajedno pričali o tome. Smatramo da je infrastruktura glavna stvar u budućnosti. Mislim da je to korak koji će biti za razvijanje. Vincent Tan je dosta doprinio što se tiče Akademije, Trening centra i pomoći klubu. Smatram da smo u ovom trenutku bili u nekoj mogućnosti da daju u budućnosti. Strategiju ćemo prezentirati javnosti kada se usaglasimo", istaknula je Buljubašić i dodala:

"Trenutno neće biti promjena u Statutu, mijenjali smo zbog organizacije kluba i smatrali smo da bi rezultati došli moramo i klub posložiti. Sada u ovom trenutku neće se mijenjati i sve do sada što se radilo, radilo se kolektivno i svaki problem i odluka se donosi zajednički. Uvijek se informiše Tan, ali nam je dao slobodu. Nije to nešto puno velika razlika u odnosu na Vincenta Tana, može biti samo još bolje", rekla je Buljubašić. 

Još jednom je istaknuto da nikakvih promjena u nazivu i obilježjima kluba neće biti. 

Predstavnicima medija obratio se i Senad Jahić.

"Što se tiče samog udjela nove grupacije u našem klubu, na sportskom segmentu neće doći do promjena, ali je ovo korak naprijed da idemo još bolje i perspektivnije", poručio je Senad Jahić i nastavio:

"Možemo vidjeti budućnost i prosperitet jer imaju dobre i kvalitetne igrače širom Evrope i svijeta i to moramo iskoristiti. Njegova korporacija se bavi sportom u Vijetnamu i bavi se omladinskim pogonom. Imat ćemo mogućnost razmjene sa njihovom akademijom i što se tiče toga može biti samo bolje, imaju dobre poznavaoce i dobre konekcije sa klubovima u Evropi", rekao je Jahić.

Što se tiče promjena, neće ih biti do kraja sezone.

"Neće biti većih promjena, bit će novih ulaganja, sve do kraja sezone ostaje isto. O ostalim detaljima razgovarat ćemo u narednom periodu", rekao je Jahić.

O PVF:

PVF je savremena fudbalska akademija koja je fokusirana na razvoj i ulaganja u fudbal koja sarađuje na globalnom nivou sa velikim fudbalskim imenima i klubovima. PVF jke najveća privatna korporacija u Vijetnamu. Tehnički direktor PVF-a je svjetski poznato ima u svijetu fudbala Philippe Omar Troussier, bivši francuski fudbaler, a trenutno menadžer i trener. Tokom karijere vodio je reprezentacije Japana, Onale Slonovače, Južne Afrike i Burkine Faso. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije