Hadžibegić: Nisam pristalica Japana zbog Vahe, to je jače od mene

F. Z.
Hadžibegić: Nisam pristalica Japana zbog Vahe, to je jače od mene
Foto: Radiosarajevo.ba / Faruk Hadžibegić posjetio Radio Sarajevo

Svjetsko prvenstvo ušlo je u svoju završnu fazu. Ostalo je još da se odigra osam utakmica na smotri najboljih reprezentacija svijeta, a tokom čitavog Mundijala čitatelji portala Radiosarajevo.ba imali su priliku da čitaju stručni osvrt na utakmice legendarnog reprezentativca Jugoslavije i fudbalera Sarajeva Faruka Hadžibegića.

Neymar je zvijezda, ali i glumac

Popularni Hadžija posjetio je redakciju portala Radiosarajevo.ba, a razgovarao je s nama o predstojećim duelima na Svjetskom prvenstvu, lošim rezultatima velikih favorita, Francuzima, Neymaru...

"Ja bih više volio govoriti o nekim pozitivnim dešavanjima sa Svjetskog prvenstva, a to su prije svega posjećeni stadioni, perfektna organizacija, mediji su popravili utisak o ovom Svjetskom prvenstvu i fudbal pobjeđuje i mislim da se igra jako dobro. Ja sam također jedan od onih koji su pogriješili kada su se pravile te prognoze. Španija, Argentina, Portugal, to su bile prognoze zbog njihovih pojedinaca, ali došle su neke druge ekipe koje su imale potrebno zajedništvo da prođu dalje. Istina nisam zadovoljan što je prošao Japan, žao mi je Egipta koji je odigrao samo jednu pravu utakmicu - kada je igrao Salah.

Žao mi je i Portugala za koji mislim da je jako dobra ekipa, ali su se neke karte pomiješale. Nisu bili loši i meni su na nivou Urugvaja, koji će sigurno biti težak protivnik Francuskoj. Drago mi je što se Brazil počeo buditi kao i Francuska. Protiv Meksika su pobijedili isključivo u svom napadačkom stilu. Pobijedio je njihov individualni kvalitet. Kod prvog gola Neymar je započeo akciju, a potom i pogodio u završnici. Francuska je prošlu utakmicu potvrdila da je jedan od favorita Svjetskog prvenstva", rekao je Hadžibegić na početku razgovora za Radiosarajevo.ba.

Neymar i njegova gluma na terenu izaziva sve više negativnih komentara nekih bivših fudbalera. Oglasili su se i Alan Shearer, Peter Schmeichel i pozvali FIFA-u da reaguje.

"To su sve stari igrači i ja se slažem s tim što govore. Ne prihvatam to i ima puno glume. To šteti fudbalu. Neko ga udari po nogama, a on se uhvati za glavu. Neymar je strašan igrač, ali veliki komičar. Ja se ne slažem s tim, nas to nervira, ali šta ćemo sad. One da tako kažem prave fudbalere, koji su voljeli fudbal zbog fudbala, a ne zbog nekog spektakla. Međutim niko njemu ne može skinuti fudbalske kvalitete. On je jedan od najboljih igrača, možda i najbolji igrač svijeta. Svakako će biti najbolji igrač svijeta na sljedećem Mundijalu", istaknuo je Hadžibegić.

Francuzi imaju najtalentovaniju generaciju u histroji

Francuzi su u četvrtfinalu, a jedan od najzaslužnijih je Kylian Mbappe, prvi tinejdžer koji je nakon Pelea postigao dva gola na jednoj utakmici Mundijala.

"Moram reći jedan detalj koji možda ne zna šira javnost. Svi u Francuskoj jednoglasni su da je današnja generacija Francuske najtalentovanija po broju talenata u selekciji. Bolja čak i od one Platinijeve generacije i ove Zidanove. Oni su jedna mlada generacija i možda bi najbolje finale bilo Brazil - Francuska. Da se mladost i ludost sastave. Mislim da bi to bio pravi spektakl. Imamo tu i Urugvaj koji ima disciplinu u igri. Naše komšije Hrvati su pametno prošli. Možda su mogli izgubiti na penale, ali sreća prati hrabre. Možda je to neki predznak za dalje. Vidjet ćemo šta će biti, ali polufinale i finale će biti jako kvalitetno", rekao je Hadžibegić.

Belgija se provukla protiv Japana, a Hadžibegić kaže kako nije pristalica azijske ekipe zbog načina na koji su se rastali sa Vahidom Halilhodžićem.

"Ja nisam pristalica Japana zbog Vahida Halilhodžića. To je jače od mene. Oni su skinuli našeg čovjeka ni krivog ni dužnog. Prošli su na žute kartone, to uvijek potenciram. Belgija je jedan od favorita, imaju kvalitetnu ekipu, nešto slično Urugvaju, drago mi je da su prošli Hazard i ostali", dodao je Hadžibegić.

U finalu Brazili ili Francuska

Na jednoj strani kostura nalaze se Brazil, Belgija, Francuska i Urugvaj, a na drugoj Hrvatska, Rusija, Švedska i Engleska. Hadžibegić kaže kako je smjena generacija dovela i do pada favorita na Mundijalu, a u finalu priželjkuje Francusku ili Brazil.

"Volio bih da to bude Francuska ili Brazil, ali nemam ništa ni protiv Belgije. Ovaj dio, koji je dio iznenađenja na Svjetskom prvenstvu je jedna prirodna promjena u fudbalu, smjena generacija. Zato te prognoze padaju u vodu. Ronaldo je pravi igrač, Messi je pravi igrač, međutim ta generacija je čini mi se dala svoje vrijeme i rezultat vidimo na ovom Svjetskom prvenstvu", istaknuo je Hadžibegić.

Legendarni defanzivac ističe kako žali što u Rusiji nema naše reprezentacije, a neizostavna tema u razgovoru s Hadžibegićem uvijek je Fudbalski klub Sarajevo.

"Žao mi je što naša reprezentacija nije na Svjetskom prvenstvu. Po igračkim kvalitetama imali smo mjesto gore. Što se tiče FK Sarajevo ja svaki dan prođem da popijem kafu i član sam FK Sarajevo dok sam živ. Mislim da će doći vrijeme da Sarajevo opet bude šampion, jer to zaslužuje. To je najveći klub BiH, ima tradiciju, više puta šampion Jugoslavije i sada Bosne i Hercegovine. Prema FK Sarajevo mogu imati samo najbolje vibracije", rekao je Hadžibegić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije