FK Sarajevo: 'Općina Centar je uradila ogroman korak ka rekonstrukciji stadiona Koševo'

0
Radiosarajevo.ba
FK Sarajevo: 'Općina Centar je uradila ogroman korak ka rekonstrukciji stadiona Koševo'
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba / Stadion Koševo

FK Sarajevo je danas, 28. februara, reagovalo na odluku Općine Centar da izdvoji 4.1 milion KM za rekonstrukciju stadiona Asim Ferhatović Hase, odnosno Koševo. 

Saopštenje FK Sarajevo prenosimo u cijelosti: 

"Godinama smo svjedoci da naši navijači nemaju adekvatne uslove na najvećem stadionu u Bosni i Hercegovini. Cilj ovog projekta je da stadion Asim Ferhatović - Hase dobije 4 kategoriju po UEFA standardima čime bi se osiguralo da Sarajevo može sve evropske utakmice igrati na svom stadionu te da se značajno poboljšaju uslovi za sve posjetioce.

Dragan Bursać: A, kad će policajci iz Bihaća i Goražda biti raspoređeni na Zlatiboru i Kopaoniku?

Dragan Bursać: A, kad će policajci iz Bihaća i Goražda biti raspoređeni na Zlatiboru i Kopaoniku?

Općinsko vijeće Općine Centar je, na jučerašnjoj sjednici, dalo svoju punu podršku kroz amandmansku inicijativu i u sklopu budžeta 2024. godine za projekat rekonstrukcije Koševa kako bi stadion doveli na UEFA 4 kategoriju. Izdvojeno je 4.1 miliona KM koji će Općina Centar uložiti u vlastitu imovinu. Ovo je značajan prvi korak u obezbjeđenju potrebnog budžeta za fazu 1 rekonstrukcije koja predstavlja najrealnije, najekonomičnije i najbrže rješenje. Radovi će se odviti unutar postojećih gabarita i u okvirima regulacionog plana.

Naime, idejni projekat je urađen na način da ne izlazi iz okvira regulacijskog postojećeg plana, kako bi se na najbrži mogući način došlo do rješenja i realizacije ove faze. Prema UEFA pravilniku, odabrani su minimalni uvjeti koje je potrebno ispuniti kako bi se došlo do konačnog cilja, a sve unutar postojećih gabarita. Vrijeme predviđeno za realizaciju ovog projekta bi trebalo biti 365 dana od dana početka radova, odnosno od pribavljanja svih potrebnih sredstava. 

Važno je spomenuti da će Klub u toku ovog perioda moći nesmetano igrati svoje utakmice na Koševu. Stadion se ne bi rušio, već bi se dogradio, adaptirao i sanirao uz najbolja estetska rješenja unutar postojećih gabarita stadiona. Krovna konstrukcija, prema UEFA pravilniku, mora natkrivati određeni broj mjesta, a u ovoj fazi Koševo će dobiti oko 2500 natkrivenih mjesta.

Stadion će kroz realizaciju ovog projekta dobiti jedan novi, moderniji izgled uz poboljšanje svih sadržaja i uvjeta i na ostalim tribinama najvišeg nivoa, uz novi vizualni identitet samog stadiona. Koševo će imati najveću kategoriju i moći će također ugostiti reprezentativne selekcije i osigurati odigravanje utakmica najvišeg nivoa.

'Zahvaljujemo se svima koji su predložili, usvojili i prihvatili ovaj budžet u kojem su predviđena sredstva za rekonstrukciju stadiona. Jedno je sigurno, ovo je odličan prvi korak za rješavanje problematike infrastrukture koja je itekako potrebna ovom gradu i potrebno je krenuti već danas. Općina Centar, Kanton Sarajevo i Grad Sarajevo to trebaju, mogu i zaslužuju.

FK Sarajevo predstavio idejni projekat rekonstrukcije Koševa

FK Sarajevo predstavio idejni projekat rekonstrukcije Koševa

Uz moderiziranu infrastrukturu šaljemo novu poruku i energiju mladim generacijama i potičemo promociju sporta kroz prizmu modernog glavnog grada. Sport je stub društva, a FK Sarajevo će uz odlične uvjete moći ostvariti bolje rezultate i promovirati grad na najvišem nivou. Sada je vrijeme da se pokaže zajedništvo i želja da se ovaj projekt realizuje.

Krucijalno je da i od drugih važnih institucija i partnera kroz jasan finansijski iznos dobijemo podršku, od koje će se finansirati ovaj projekat koji će biti najljepša sportska priča i najveći infrastrukturni projekat realizovan na području Općine Centar. FK Sarajevo je spremno biti partner kako bi se projekat što uspješno i brzo realizovao.'

Ukupan okvirno projektovani budžet po idejnom rješenju za ovu fazu iznosi 13,8 miliona KM bez PDV-a. Jasan i precizan iznos investicije biti će poznat nakon izrade glavnog projekta ali se ne očekuju značajna odstupanja. U Fazi II nakon rješavanja pravnih pitanja i dokumentacije, može se nastaviti gradnja i natkrivanje daljeg dijela tribine.

Ismir Mirvić o rekonstrukciji stadiona Koševo: 'Mi smo svijetla tačka u Bosni i Hercegovini'

Ismir Mirvić o rekonstrukciji stadiona Koševo: 'Mi smo svijetla tačka u Bosni i Hercegovini'

Nadamo se da će Općina Centar sa svim svojim službama što prije izdati potrebne dozvole za rekonstrukciju. O svim daljnjim koracima ćemo obavještavati naše navijače i javnost", navodi se u saopštenju. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije