EURO 2024 | Nezainteresovani Nizozemci i Francuzi odigrali utakmicu bez pogodaka

1
Radiosarajevo.ba
EURO 2024 | Nezainteresovani Nizozemci i Francuzi odigrali utakmicu bez pogodaka
FOTO: AA / Nizozemska i Francuska

Nizozemska i Francuska igraju jedan od derbija grupne faze ovogodišnjeg Evropskog prvenstva u Njemačkoj. Nakon 90 minuta utakmice za zaborav mreže su mirovale.

Evropski velikani su u prva dva kola na Euru ostvarili pobjede protiv Poljske odnosno Austrije, a u posljednjem međusobnom susretu pobjedili su Francuzi u oktobru 2023. godine.

Kolosalne prilike na obje strane pa mirna završnica prvog poluvremena

Francuska je u ovaj susret ušla bez prve zvijezde, Kyliana Mbappea, koji je zbog povrede nosa susret počeo na klupi za rezervne igrače, a u prethodnih šest utakmica bez Mbappea Francuzi nisu ostvarili pobjedu, četiri puta su remizirali dva puta su poraženi.

Tineke Strik pozvala SAD, EU i OHR na hitnu reakciju: Dodikov dokument je prijetnja miru u BiH

Tineke Strik pozvala SAD, EU i OHR na hitnu reakciju: Dodikov dokument je prijetnja miru u BiH

Početak susreta je donio veliku priliku za Nizozemce, Frimpong se našao u odličnoj prilici, savladao je Maignana, ali je njegov udarac završio pokraj stative. Reprezentativci Francuske su na prvu ozbiljnu priliku čekali do 14. minute, Rabiot se našao u odičnoj prilici no želio je biti nesebičan, dodao je Griezmannu koji se okliznuo u presudnom trenutku i prilika je otišla u nepovrat. Dvije minute kasnije zaprijetio je Gakpo, ali je Maignan bio na visini zadatka.

Nakon otvorenog početka i prilika na obje strane uslijedilo je kratko zatišje na terenu Red Bull Arene koje je odlikovala igra između dva šesnaesterca. Dosta slabiji tempo igre nastavljen je sve do kraja prvog poluvremena koje je Anthony Taylor nadoknadio samo šezdeset sekundi.

Poništen gol Simonsa obilježio drugo poluvrijeme

Nastavak susreta nije donio nikakve promjene kako u igračkim kadrovima obje reprezentacije tako i na samom terenu. Igrao se 60. minut kada je viđeno kakvo takvo uzbuđenje u Leipzigu, Thuram je šutirao sa ivice šesnaesterca, ali je njegov udarac otišao pored gola. Svega pet minuta nakon Thuramovog udarca, novu priliku je imao Grizemann, ali se ponovo nije snašao u petercu Nizozemske, njegov pokušaj odbranio je Verbruggen.

Prijetio je dvije minute kasnije i Dembele, ali je njegov udarac otišao visoko preko gola Nizozemske. Uzvratili su Nizozemci veoma brzo, već u narednom napadu, prvo je Depay šutirao, a Maignan nogama odbrani i odbio loptu koja je stigla do Xavi Simmonsa koji je šutirao iz prve i pogodio mrežu francuskog gola, no nakon VAR provjere gol je poništen zbog nedozvoljene pozicije Dumfriesa.

Nizozemska i Francuska
FOTO: AA: Nizozemska i Francuska

Prve izmjene napravio je selektor Nizozemske, u trostrukoj izmjeni teren su napustili Frimpong, Simons i Schouten, a na teren su ušli Veerman, Gertruda i Wijnaldum. Mijenjao je i selektor Francuske, Coman i Giroud su zamijenili Dembelea i Thurama. Finiš susreta je protekao u 'prijateljskom tonu' bez preuzimanja rizika od strane jedne ili druge reprezentacije. Sudijska nadoknada od pet minuta nije donijela promjene rezultata pa su tako Nizozemci i Francuzi osvojili po bod i stigli do brojke od četiri boda nakon dva odigrana kola.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije