Čelnik NSBiH otkrio hoće li doći do prekida Premijer lige Bosne i Hercegovine

0
A. S.
Čelnik NSBiH otkrio hoće li doći do prekida Premijer lige Bosne i Hercegovine
Foto: NSBiH / Milorad Lale

Informacija da su jedan član stručnog štaba i čak šest igrača NK Široki Brijeg, koji su nastupili u derbiju 11. kola m:tel Premijer lige BiH protiv FK Sarajevo (2:0) na Koševu, pozitivni na koronavirus, izazvala je pravu pometnju u našem nogometu.  

Odmah se postavilo i pitanje da li će doći do prekida prvenstva, šta će biti sa nastavkom šampionata, da li će se nakon testiranja igrača Sarajeva povećati broj zaraženih.

Saznali smo da se nogometaši Sarajeva danas testiraju na koronavirus, nakon čega će biti jasnija situacija uoči gostovanja Krupi u osmini finala Kupa Bosne i Hercegovine.

Sarajevo je u subotu slavilo protiv Širokog Brijega, a taj meč su pratile brojne neželjene stvari jer su gosti igrali sa 13 prijavljenih igrača zbog zaraze koronavirusom,a sada se ispostavilo da su oni koji su nastupili također bili pozitivni.

Kontaktirali smo Milorada Laleta, predsjednik Takmičarske komisija NSBiH, koji je u razgovoru za naš portal istakao da je oko 12 sati stigao zvanični dopis od Širokog Brijega, u kojem traže odgađanje dvije utakmica.

Milorad Lale - undefined

Foto: NSBiH: Milorad Lale

"Dopis je stigao, ali se na osnovu tog dopisa ne mogu odgoditi dvije utakmice. Mi, u Fudbalskom savezu BiH, ne ulazimo u tačnost tih navoda, zaraženim igračima Širokog Brijega želimo brz oporavak, ali odgodu utakmica koje su tražili, a u pitanju su dva susreta, jedan u Prvenstvu BiH, drugi u Kupu BiH, možemo tek donijeti kada nam dostave medicinsku dokumentaciju sa tačnim informacijama o kojim igračima se radi", kaže Lale za Radiosarajevo.ba.

Iz pojedinih klubova smatraju da Premijer liga sa velikim brojem zaraženih nema smisla da se nastavi.

"Fudbalski savez BiH sigurno neće donijeti odluku da se neko kolo Premijer lige odgodi. Prema pravilniku koji je donesen pred ovu sezonu, zbog specifičnih okolnosti oni moraju igrati, makar i sa juniorima. Možda ne znaju da zahtjev trebaju poslati osam dana unaprijed, te da za svaki dan poslije toga potrebna je saglasnost protivničke ekipe", dodao je Lale.

On je naveo da bi se, ako bi se donijela odluka, Premijer liga BiH pauzirala tek pred kraj polusezone.

"Čekamo da vidimo kako će se situacija odvijati. Još jednom naglašavam, zaštita igrača je najvažnije, a o tome klubovi veoma malo vode računa. Imam osjećaj da se igrači više grle i ljube u zadnje vrijeme, nego ikada prije", kazao je Milorada Lale, predsjednik Takmičarske komisija NSBiH. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije