Belgijski selektor Martinez: Henry nam je donio nešto što nismo imali

AA
Belgijski selektor Martinez: Henry nam je donio nešto što nismo imali
Foto: EPA / Thierry Henry
Uoči večerašnjeg polufinala Svjetskog prvenstva između Francuske i Belgije u centru pažnje umjesto igrača nalazi se Thierry Henry, pomoćni trener belgijskog selektora Roberta Martineza.

Henry je proslavljeni bivši reprezentativac Francuske s kojom je 1998. godine osvojio naslov svjetskog šampiona, a sada će biti na klupi protivnika njegove domovine.

"Donio nam je nešto što nismo imali. Radim s istim stručnim štabom već 12 godina, tako da je sve potpuno jasno u našoj metodologiji. Međutim, ono što nismo imali je međunarodno iskustvo, znanje kako se osvaja Svjetsko prvenstvo, kako biti fudbaler koji igra pred cijelim svijetom i poznavanje osjećaja u tim trenucima. Thierry Henry nam je to donio", kazao je Martinez.

Kevin De Bruyne, vezni fudbaler reprezentacije Belgije, kaže da bi Henry možda i pjevao francusku himnu prije utakmice, ali da je njegova lojalnost selekciji u kojoj trenutno radi potpuna i neupitna.

"Možda će pjevati 'La Marseillaiseu', što bi za mene bilo normalno. Njemu bi u polufinalu moglo biti teško, ali sada radi u reprezentaciji Belgije i želi da pobijedimo. To je fudbal", rekao je De Bruyne.

Francuski selektor Didier Deschamps i nekadašnji reprezentativni saigrač Henryja s kojim je osvojio titulu šampiona svijeta ističe kako je svjestan da bi mu moglo biti teško.

"Zadovoljan sam zbog njega, jer on je neko koga zaista cijenim. Igrali smo zajedno u reprezentaciji, on je bio dosta mlađi, a ja sam bio pred kraj karijere. Naravno, sada je u teškoj situaciji, stvarno mu nije lako. U fudbalu se to dešava da si na strani protivničkog tima. Međutim, znao je od trenutka kada se priključio Martinezovom stručnom štabu da se to može desiti. S ličnog stajališta jako mi je drago što ću ga sresti na utakmici", naglasio je Deschamps.

Henry je u dresu "trikolora" odigrao čak 123 utakmice i postigao 51 gol. Osim pehara sa Svjetskog prvenstva 1998. ima i naslov šampiona Evrope iz 2000. godine.

Utakmica polufinala Svjetskog prvenstva u Rusiji između Francuske i Belgije igraće se večeras s početkom u 20 sati na stadionu Krestovsky u Saint Petersburgu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije