Nakon što je otjeran iz reprezentacije, Vukojevića kaznila i FIFA

Radiosarajevo.ba
Nakon što je otjeran iz reprezentacije, Vukojevića kaznila i FIFA
Foto: EPA / Ognjen Vukojević
Disciplinska komisija Svjetske fudbalske federacije (FIFA) kaznila je skauta reprezentacije Hrvatske Ognjena Vukojevića novčnim iznosom u visini od 15.000 švicarskih franaka zbog podrške Ukrajini nakon utakmice s Rusijom.

Vukojević koji je godinama nosio dres kijevskog Dinama s Domagojem Vidom koji je pet sezona nosio dres kluba iz prijestolnice Ukrajine, snimio je poruku u kojoj je pobjedu nad Rusijom posvetio Ukrajini i Dinamu. Poruka je dobila politički kontekst, a HNS je reagirao brzo i izbacio Vukojevića iz stručnog štaba reprezentacije Hrvatske.

"Dosadašnji saradnik stručnog štaba hrvatske fudbalske reprezentacije na Svjetskom prvenstvu u Rusiji, Ognjen Vukojević, novčano je kažnjen zbog kršenja čl. 57 Disciplinskog kodeksa Fife te čl. 4/2 i čl. 5/4a Propozicija natjecanja Svjetskog prvenstva. Vukojević se poslije četvrtfinalne utakmice Rusije i Hrvatske ponio nesportski, suprotno načelima fair-playa", stoji u izvještaju Disciplinske komisije FIFA-e.

Vukojević se javno izvinio za svoje postupke, a taj postupak i isključivanje iz stručnog štaba smanjili su kaznu za Vukojevića.

"U mojim izjavama nije bilo nikakvih političkih konotacija, želio sam samo zahvaliti za podršku prijateljima u Ukrajini i mom klubu, kijevskom Dynamu, koji mi je dopustio sudjelovanje na Svjetskom prvenstvu. Međutim, razumijem da se te izjave mogu i drugačije interpretirati. Zbog toga mi je žao i ispričavam se ruskoj javnosti ako su doživjeli moje izjave na takav način", poručio je Vukojević.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije