Francuska protiv Belgije u polufinalu: Sjećanje na petardu u Nantesu

J. M.
Francuska protiv Belgije u polufinalu: Sjećanje na petardu u Nantesu
Foto: Le Soir / Duel Platinija i Scifoa
U Saint Petersburgu večeras se igra prva polufinalna utakmica Svjetskog fudbalskog prvenstva između Francuske i Belgije.

Duel komšija za neke je finale prije finala, ne samo zbog odličnih igara obje reprezentacije na Mundijalu u Rusiji nego i činjenice da su "pijetlovi" i "crveni đavoli" u nokaut-fazi izbacili sve južnoameričke prvake svijeta, vlasnike čak devet naslova – Brazil, Argentinu i Urugvaj.

Francuska i Belgija odigrali su brojne značajne utakmice, pri čemu je vjerovatno najvažniji međusobni susret bio duel za treće mjesto na Svjetskom prvenstvu u Meksiku 1986. godine.

Iako su bili šokirani porazom od SR Njemačke (0:2) u polufinalu, Francuzi su s rezervnim timom smogli snage da pobijede Belgiju 4:2 nakon produžetaka.

Ipak, kao "historijsku uvertiru" za večerašnju utakmicu odabrali smo nezaboravni susret na Europskom prvenstvu u Francuskoj prije 34 godine.

Na stadionu La Beaujoire u Nantesu 16. juna 1984. godine, u okviru 2. kola grupe 1 sastale su selekcije Francuske i Belgije, oba tima prepune zvijezda.

Za Francusku su igrali: Bats, Fernandez, Batiston, Bossis, Domergue, Tigana, Platini, Genghini, Giresse, Lacombe i Six. Na suprotnoj strani bili su Pfaff, Grün, Lambrichts, De Greef, De Wolf, Scifo, Vandereycken, Ceulemans, Vercauteren, Claesen i Vandenbergh.

Pošto su obje reprezentacije Euro 84 počele pobjedom – Francuska protiv Danske (1:0), Belgija protiv Jugoslavije (2:0) – očekivao se neizvjestan susret, no 51,359 gledalaca u Nantesu vidjelo je rapsodiju "galskih pijetlova".

Bila je to jedna od najvećih partija francuske reprezentacije u historiji i možda najbolja utakmica u karijeri Michela Platinija.

Čim je škotski sudija Bob Valentine dao znak za početak utakmice, počeo je presing francuske reprezentacije. Rezultat je stigao već u 4. minuti kada je Platini savladao Pfaffa nakon što je prečku pogodio Batiston. Do odmora su tadašnjeg golmana Bayerna savladali i Giresse i Fernandez.

Platini je u posljednjih 17 minuta postigao još dva gola – jedan s bijele tačke, drugi glavom s vrha šesnaesterca (!) - i zaokružio veličanstvenu pobjedu Francuske (5:0).

Nakon sjajnog trijumfa nad Belgijom, Francuska je postigla još tri pobjede i osvojila prvu titulu u historiji – naslov europskog prvaka. Sigurno da bi Francuzi večeras bili zadovoljni i minimalnom pobjedom, kao što Belgijanci 34 godine čekaju na osvetu za poniženje iz Nantesa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije