Prepoznajete li ga kao dječaka: Danas ga upoređuju s Peleom i Usainom Boltom

J. M.
Prepoznajete li ga kao dječaka: Danas ga upoređuju s Peleom i Usainom Boltom
Twitter / Thierry Henry i Kylian Mbappe
Maestralna izvedba Kyliana Mbappea u četvrtfinalu Svjetskog fudbalskog prvenstva još je u centru pažnje sportske javnosti.

U pobjedi nad Argentinom (4:3), francuski reprezentativac postao je najmlađi fudbaler nakon Pelea 1958. godine koji je postigao dva pogotka u nokaut fazi Mundijala.

Više od dva gola impresionirao je sprint Mbappea u 13. minuti utakmice, kada je izborio jedanaesterac za svoju selekciju.

Izmjereno je da je Mbappe, u trku sa svoje polovine do protivničkog šesnaesterca, "postigao maksimalnu brzinu" od 38 km/h prije nego ga je srušio Argentinac Marcos Rojo.

Zanimljivo da je to brže od prosjeka Usaina Bolta pri postavljanju svjetskog rekorda na 100 metara na Svjetskom prvenstvu u Berlinu 2009. godine.

Legendarni sprinter je 100 metara prešao za 9,58 sekundi, odnosno prosječnom brzinom 37,58 km/h.

Ipak, ako se upoređuje maksimalna brzina pri sprintu, Bolt je bio brži (44,72 km/h), kao što ne treba zaboraviti da je fudbaler PSG-a trčao s loptom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije