Skandal stoljeća. Barceloni prijeti izbacivanje iz Europe

0
AA
Skandal stoljeća. Barceloni prijeti izbacivanje iz Europe
Foto: Twitter / FC Barcelona

Fudbalski klub Barcelona suočava se sa optužbama za korupciju u vezi sa slučajem u koji je upleten i bivši potpredsjednik španskog sudijskog komiteta Jose Maria Enriqueza Negreira.

Prošlog mjeseca se pojavila informacija da je katalonski klub uplatio Negreiri i kompaniji čiji je vlasnik ukupno 8,4 miliona eura između 2001. i 2018. godine, prenosi BBC.

Sud u Barceloni u petak je objavio da su katalonski klub, njegovi bivši zvaničnici i Negreira optuženi za "korupciju", "kršenje kodeksa ponašanja" i "lažnu poslovnu evidenciju".

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Tužbe je podiglo javno tužilaštvo u Barceloni, a usmjerene su na klub, kao i na bivše predsjednike Josepa Mariu Bartomeua i Sandra Rosella.

"FC Barcelona je dobila i održavala strogo povjerljiv usmeni sporazum sa Joseom Mariom Enriquezom Negreirom na način da je, u svojstvu potpredsjednika Tehničkog arbitražnog odbora - CTA i u zamjenu za novac, Negreira provodio radnje u korist FC Barcelona", saopštilo je tužilaštvo.

Trener Barcelone Xavi, koji je s klubom kao igrač osvojio osam titula u La Ligi u periodu između 1998. i 2015. godine, rekao je da nije upoznat s isplatama i da nikada nije imao osjećaj da njegov tim ima bilo kakvu prednost.

"Uvijek sam želio pobijediti, ali pošteno. Da sam mislio da varamo, otišao bih kući," rekao je Xavi prošlog mjeseca.

Novi problemi za Barcelonu: Katalonci ne mogu dovoditi igrače dok ne ispune ovaj uslov

Novi problemi za Barcelonu: Katalonci ne mogu dovoditi igrače dok ne ispune ovaj uslov

Barcelona zasad nije priložila nijedan odgovarajući dokument koji bi išao u njihovu zaštitu.

Barcelona strepi i od UEFA-e

U njemu se govori o zaštiti vrijednosti i duha nogometa na kojem UEFA inzistira te napominje da klubovi za koje postoje indicije da su sudjelovali u namještanjima utakmica na nacionalnoj ili internacionalnoj razini, ta pravila krše.

EFA ima pravo takvim klubovima zabraniti ulazak u europske kupove bez obzira na to što su se plasirali u njih.

UEFA je inače prije nekoliko dana od Barcelone zatražila službeno objašnjenje situacije, ali tada je afera bila "samo" pod istragom. To što je ona pretočena u optužnicu izazvalo je uzbunu i u Nyonu i na Camp Nouu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije