Skandal u Kataloniji: Barcelona plaćala potpredsjednika sudaca

1
Radiosarajevo.ba
Skandal u Kataloniji: Barcelona plaćala potpredsjednika sudaca
Foto: EPA - EFE / Igrači Barcelone

Objavljen je dokument o isplatama Barcelone prema kompaniji koja je u vlasništvu Josea Maria Enriqueza Negreire, bivšeg potpredsjednika Tehničkog odbora sudaca Španskog nogometnog saveza.

Vijest koja se poput požara proširila Španijom objavio je madridski AS, koji ujedno posjeduje sporni dokument.

Kako Gol prenosi Jose Maria Enriquez Negreira bio je potpredsjednik Tehničkog odbora sudaca Španskog fudbalskog saveza dugi niz godina, od 1994. pa do 2018.

Sanela Krsmanović Bistrivoda: O predstavi Seljačka opera, Sanjarnici i pozorišnoj magiji

Sanela Krsmanović Bistrivoda: O predstavi Seljačka opera, Sanjarnici i pozorišnoj magiji

U posljednje dvije godine obnašanja te funkcije, između 2016. i 2018., Enriquez Negreira je na račun svoje kompanije DASNIL 95 SL primio ukupno 1,4 miliona od Barcelone.

Tri transakcije

Kako javlja radijska postaja SER Catalunya, prvo je uplaćen iznos od 532.728,02 eura, u 2016., zatim 541.752 u 2017. i 318.200 eura u 2018. godini. Sve skupa je na površinu isplivalo tako što je započela istraga porezne inspekcije vezana uz (ne)oporezivanje spomenutih 1,4 milion eura.

Enriquez Negreira, koji je i sam bio prvoligaški sudac čak 13 godina, već je svjedočio pred tužiteljstvom gdje je rekao da nikad nije bilo povoljnog tretmana za ekipu Barcelone i da su te isplate, za koje nije dostavio fakture, bile naknada za savjetodavni rad. Rekao je da ga je Barcelona plaćala za objašnjavanje igračima kako se moraju ponašati prema sudijama tokom utakmica i za davanje preporuka što smiju ili ne smiju učiniti, ovisno o situaciji na terenu.

Pritom treba naglasiti kako Enriquez Negreira nije dostavio nikakav dokument koji potvrđuje da je pružio savjetodavnu uslugu Barceloni.

Bivši vodeći ljudi Barce potvrdili priču o isplatama

Katalonce je dodatno poklopio njihov bivši predsjednik Josep Maria Bartomeu koji je na sudu izjavio da su takvi i slični izvještaji u klubu postojali barem od 2003. godine te da su se isplate kontinuirano vršile sve do 2018. godine.

Istu tu priču potvrdio je još jedan bivši Barcelonin čelnik, Sandro Rosell.

U svakom slučaju, nimalo ugodna situacija za giganta s Camp Noua koji se često znao žaliti na to da njihov najveći rival, Real Madrid, ima privilegiju kod sudaca.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije