Radio Italia obilježava sedmicu italijanske kuhinje

0
Radiosarajevo.ba
Radio Italia obilježava sedmicu italijanske kuhinje
Foto: Ilustracija / Unsplash / Italijanska kuhinja

Buon appetito e bentornati a Radio Italia. Dobro došli u novu epizodu serijala Radio Italia, u sedmici u kojoj se talijanska kuhinja.

Cijeli niz dogadjaja u Bosni i Hercegovini orgnizirano je s ciljem promocije jedne od najpoznatijih i najomiljenijih na svijetu - italijanske. Glavni akteri ovogodišnjeg obilježavanja talijanske kuhinje su kuhari iz regije Puglia.

Italijanska kuhinja je izraz kulinarske umjetnosti razvijene u Italiji, koja se sastoji od snažno ukorijenjene tradicije zajedničke zemlje, kao i svih regionalnih gastronomija. 

Schmidt poručio Čoviću da se smiri, vjeruje da je Dodik razuman: "Pozivam ih da zajedno sjednemo"

Schmidt poručio Čoviću da se smiri, vjeruje da je Dodik razuman: "Pozivam ih da zajedno sjednemo"

Poznata je kao klasičan primjer mediteranske prehrane, koju je UNESCO 2010. godine prepoznao kao nematerijalnu baštinu čovječanstva. Nadalje, jedna je od najpoznatijih i najcjenjenijih gastronomija u svijetu. Osim paste, Italija je poznata i po proizvodnji maslinovog ulja, sireva, mesa, vina, voća i slastica,  koji su među više od 5.300 proizvoda regionalne tradicije.

Italijanska kuhinja je izvor prometa od više od 200 milijardi eura širom svijeta.
Jedna od glavnih karakteristika italijanske kuhinje je njena jednostavnost, s mnogim jelima koja se sastoje od nekoliko sastojaka: talijanski kuhari se oslanjaju na kvalitetu sastojaka, a ne na složenost pripreme.

Šta god da kažu Michelinove zvijezdice kojima su odlikovani brojni restorani u ovoj zemlji, za Italijane je najbolji kuhar uvijek "mama", a vrhovni autoritet u kuhinji je "baka" ili Nonna. 

Za sve gurmane i hedoniste: Sedmica italijanske kuhinje u BiH

Za sve gurmane i hedoniste: Sedmica italijanske kuhinje u BiH

O tome govorimo u emisiji, koju su i ove sedmice, uz podršku Ambasade Italije, za vas pripremili voditelj Faruk Čaluk i producent Dino Ćatović.   

Emisija Radio Italia na programu je srijedom u 12,10 i reprizno u 17,00 i subotom u 16,00. U suradnji s Ambasadom Italije u Bosni i Hercegovini, osim na Radiju Sarajevu Radio Italia se može slušati i na pet lokalnih radio stanica širom BiH. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije