Sedmica italijanske kuhinje: Uz kvalitetu namirnica, bitni su detalji i ambijent

Radiosarajevo.ba
Sedmica italijanske kuhinje: Uz kvalitetu namirnica, bitni su detalji i ambijent
Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba / Sedmica italijanske kuhinje

Italijanski ambasador u Bosni i Hercegovini Nicola Minasi zajedno sa lokalnim partnerima najavio je Sedmicu italijanske kuhinje, koja će biti obilježena u nekoliko gradova u Bosni i Hercegovini događajima o temi italijanske gastronomije i delicija italijanske kuhinje.

Ambasador Minasi kaže da su za taj događaj planirani raznovrsni sadržaji u Sarajevu, Banjoj Luci, Tuzli, Mostaru, Zenici i Trebinju. Tako će, između ostalog, italijanski profesionalni kuhari zajedno sa ovdašnjim kolegama pripremati jela specijalno za tu priliku.

Mišljenja je da su slične tradicije ovdašnje i kuhinje u Italiji. Smatra da u BiH imaju kvalitetne namirnice, što je temelj italijanske i mediteranske kuhinje.

Profesionalni kuhar Miran Karić istaknuo je kvalitetu i jednostavnost okusa italijanske kuhinje te mogućnost kombiniranja nekih od sastojaka za pripremu koji se mogu pronaći i u Bosni i Hercegovini.

Ističe da je, osim kvalitete namirnica i okusa, bitan i ambijent u kojem se jede (prilika za druženje sa porodicom, prijateljima), a velika pažnja poklanja se i detaljima.

„Tajna je u kvaliteti, ne toliko u količini jela. Posvećeno vrijeme, kvalitetne namirnice, uložena ljubav neke su od osnova za uživanje u jelu, u kući ili restoranu“, poručio je.

Stoga, kako je kazao, namjera Sedmice italijanske kuhinje u BiH jeste ukazati i na te vrijednosti „usporiti tempo i pružiti priliku za više druženje“.

U susretu sa novinarima, u rezidenciji u Sarajevu, ambasador Minasi i bh. partneri u tom događaju sudjelovali su u pripremi tjestenine, jednog od tradicionalnih italijanskih jela.

Sedmica italijanske kuhinje u BiH bit će održana od 18. do 24. novembra, a organizator je Ambasada u suradnji s lokalnim partnerima. Uz jela planirana je degustacija i najboljih vina dostupnih na domaćem tržištu.

Sedmica italijanske kuhinje obilježava se, na inicijativu Vlade Italije, širom svijeta. U BiH se realizira u okviru 'Sezone italijanske kulture u BiH', događaja kojim se prezentira kultura i 'život na italijanski način'.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije