KS / Obilježen Dan Republike Italije: Ambasador Minasi istaknuo prijateljske veze s BiH

27. 05. 2019. u 19:55:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 76

Uz prisustvo predstavnika političkog vrha BiH, diplomatskog kora i javnog i kulturnog života BiH, danas je u Sarajevu obilježen Dan Republike Italije.

Domaćin, ambasador Italije u BiH Nicola Minasi, podsjetio je da je u 2018. obilježeno 155 godina od otvaranje prvog konzulata Republike Italije na tlu Bosne i Hercegovine koja je tada još bila pod Otomanskom upravom.

U Sarajevu obilježen Dan Republike Italije - undefinedFoto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba: U Sarajevu obilježen Dan Republike Italije

Obilježavanje 500 godišnjice Leonarda da Vincija još je jedan jubilej kojeg Italija slavi ove godine.

Dan italijanskih istraživača u BiH: Sjećanje na Leonarda da Vincija

Leonardo je radio ne samo za vlastiti interes već za prosperitet čovječanstva, što je obaveza za sva izaslanstva Italije u svijetu.

Ambasador je istaknuo dugogodišnje prijateljstvo između dvije zemlje.

Na stotine italijanskih porodica dočekivale su porodice iz BiH kad je bilo najteže, a brojni volonteri uključili se u oporavak zemlje uništene ratom. Danas u BiH žive mnogi građani Italije, predstavnici privrednih i drugih organizacija, te nastavljaju dobre bilateralne odnose.

Povodom Dana Republike Italije, ambasador Minasi dodijelio je priznanja za doprinos dobrim odnosima između Italije i BiH.

U Sarajevu obilježen Dan Republike Italije - undefinedFoto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba: U Sarajevu obilježen Dan Republike Italije

Priznanje su dobili novinar i diplomata Zlatko Dizdarević, te predstavnik italijanske manjine u BiH i novinar Srećko Latal.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA