Tuzla / Dan italijanskih istraživača u BiH: Sjećanje na Leonarda da Vincija

01. 04. 2019. u 10:58:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 94

U Tuzli će se 15. aprila održati Prvi svjetski dan italijanskih istraživača, na dan obilježavanja 500. godišnjice smrti Leonardo Da Vinci, potvrđeno je iz Ambasade Italije u Sarajevu.

Događaj organizuje Ambasada u saradnji s Prirodno-matematičkim fakultetom Univerziteta u Tuzli, u sklopu pregleda kojeg promoviše Ministarstvo vanjskih poslova i međunarodne saradnje Italije radi širenja prednosti naučnih istraživanja i valorizacije izvrsnosti italijanskih naučnika i istraživača.

Događaj će biti otvoren na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Tuzli inauguracijom izložbe o Enricu Fermiju i drugim poznatim italijanskim naučnicima, uz pozdravne riječi ambasadora Nicole Minasija i rektora Univerziteta u Tuzli, Nermine Hadžigrahić.

Nakon toga, u Rektoratu će se održati informativni seminar na kojem će se predstaviti naučne aktivnosti koje provodi Univerzitet u Tuzli i mogućnosti za saradnju u odnosu na italijansko iskustvo. Svi događaji su otvoreni za javnost.

Pored univerzitetskih profesora i lokalnih stručnjaka, na poziv Ambasade govorit će prof. Salvatore Capozziello, profesor na Univerzitetu “Federico II” iz Napulja i član Napuljske sekcije prestižnog Nacionalnog instituta za nuklearnu fiziku, te Fabio Mazzolini iz “Elettra - AREA Science Park" sa sjedištem u Trstu, italijanske javne istraživačke organizacije koja razvija inovativne metode i upravlja multisektorskim naučno-tehnološkim parkom u Trstu.

Debata će omogućiti predstavljanje projekta agencije “Cooperazione Italiana” o očuvanju i turističkom razvoju Parka prirode Konjuh, konkretnog primjera utjecaja istraživanja na život građana. Projekt također pokazuje potencijal saradnje između Italije i Bosne i Hercegovine zahvaljujući angažmanu dijela studenata sa Univerziteta u Tuzli, koji će reći svoje iskustvo stečeno u mapiranju aktivnosti flore i faune parka prema sporazumu između Univerziteta i italijanske NVO CISP, nadležne za implementaciju projekta.

Događaj će stoga biti prilika i za sjećanje na predsjednika CISP-a, Paola Diecija, koji je poginuo u nedavnoj avionskoj nesreći Etiopia Airlinesa.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA