Mektić i Minasi: Italija želi da bude partner u učvrščivanju pravne države BiH

Fena
Mektić i Minasi: Italija želi da bude partner u učvrščivanju pravne države BiH
Izvršni protokol o readmisiji migranata između Republike Italije i Bosne i Hercegovine potpisan je u Trstu.

Protokol koji su ministar unutrašnjih poslova Italije Marco Minniti i ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić potpisali u Trstu, predstavlja još jedan dokaz o bilateralnoj saradnji između dvije zemlje u oblasti pravne države, kazao je ambasador Italije u BiH Nicola Minasi.

Rekao je da je tome dokaz i čvrsta saradnja između drugih institucija kao što su Visoko sudsko i tužiliačko vijeće BiH, državno i entitetska tužilaštva i policija.

"Italija želi da bude glavni partner u učvrščivanju pravne države, u skladu s evropskim standardima", naglasio je Minasi.

Protokol o readmisiji migranata je potpisan na kraju ministarske konferencije o organiziranom kriminalu i korupciji, na kojoj su učestvovali ministar unutrašnjih poslova Italije Minniti i njegove kolege iz balkanskih zemalja.

U toku bilateralnog susreta koji je prethodio ceremoniji potpisivanja protokola, ministri su izrazili zadovoljstvo bilateralnom saradnjom u oblasti pravne države i izrazili su želju za njenim daljnjim jačanjem.

U tom pogledu, ministar Minniti je istakao veliku pažnju koju Italija usmjerava na saradnju s BiH na polju borbe protiv organiziranog kriminala i korupcije, podsjećajući na namjeru daljnjeg proširenja bilateralnih aktivnosti u skladu s novim inicijativama u oblasti obuke u korist pravosudnih i policijskih organa, i razmjenom najnovijih informatičkih sredstava posljednje generacije koja se koriste u borbi protiv organiziranog kriminala i terorizma, saopćeno je iz Ambasade Italije u BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije