Stop prevarama u mesnicama: Kako bez greške prepoznati pokvareno meso

Radiosarajevo.ba
Stop prevarama u mesnicama: Kako bez greške prepoznati pokvareno meso
Nažalost, danas je teško biti siguran u činjenicu da samo zato što se meso nalazi na trgovinama samoposluge ili mesnice te je na taj način prošlo "zakonske propise", da je ono ujedno i svježe, odnosno da nije pokvareno.

Na umu treba imati normalne boje mesa - meso peradi ima od plavičasto-bijele do žućkaste boje. Kod pregledavanja piletine obratite pažnju na dijelove oko kosti - oni ne smiju biti tamniji, a prsna kost bi trebala biti savitljiva.

Većina ljudi povezuje meso s jarkocrvenom bojom, koja nije njegova prirodna boja već rezultat izlaganja zraku. Ako je mljeveno meso vakumirano, njegova bi boja trebala biti ljubičasto-crvenkasta, dok tamnije boje govore o tome da je riječ o starojoj životinji - premda to ne znači da je meso pokvareno.

Općenito, crvena boja mesa se povezuje s tim da je meso starije. Junetina je pak prirodno crvenkasta, a po teksturi čvrsta. Ovaj tip mesa treba biti prošaran tankim, a ne širokim žilicama - dok žute masne žile upućuju na to da je životinja bila starija. Primijetite li na junetini sivkaste ili crne dijelove - ne kupujte meso! Općenito, kod mljevenog mesa je mogućnost prevare najveća - pa je najbolje tražiti da ga izmelju pred vama.

Kod janjetine meso treba biti svjetloružičaste boje, po teksturi čvrsto kao i junetina. Treba se voditi i stadardnim mirisom janjetine - ako je janje bilo zamrzavano, tada je miris smanjen ili nepostojeći, piše Express.

U videu pogledajte kako testirati svježinu mesa:

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije