Slaba prodaja na pijacama, građani nezadovoljni cijenama

S. H.
Slaba prodaja na pijacama, građani nezadovoljni cijenama
Niske temperature koje su zabilježene početkom nove godine donijele su velike probleme građanima Bosne i Hercegovine.

Velike štete pretrpjeli su uzgajivači i prodavači voća i povrća zbog čega su cijene na pijacama gotovo dvostruko porasle.

Građani su nam se požalili da su cijene skočile jer je voće i povrće kod prodavača smrzlo tokom ekstremno niskih temperatura, te da je ponuda na pijacama sve manja.

Tim povodom posjetili smo sarajevsku pijacu Markale na kojoj smo zbog još uvijek hladnog vremena zatekli veoma mali broj prodavača. Navode građana da su cijene skočile i da je roba smrznuta trgovci negiraju i ne žele govoriti o tome.

"Cijene su iste. Povrće nije smrznuto jer ga vozim kući. Razlikuju se cijene povrća po tome da li je iz plastenika ili je zasađeno vani, pa je tako špinat iz plastenika 5 KM, a ovaj koji je uzgajan na vanjskim temperaturama košta 4 KM", ispričala je za Radiosarajevo.ba jedna od prodavačica s pijace Markale.

Kod ostalih prodavača situacija je ista, cijene su, kako su naveli, kao i u sezoni.

Kontaktirali smo Udruženje poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine iz kojeg su nam naveli da štete nisu zabilježene.

"U Hercegovini je bilo nekih problema s plastenicima, ali drugih šteta nema. Cijene nisu svugdje iste, u Sarajevu su svakako najskuplje. Nabavna cijena voća i povrća je svima ista", naveo je za Radiosarajevo.ba predsjednik ovog udruženja Nermin Bičo.

Bičo je za naš portal ispričao i da voće i povrće koje se proizvede u Federaciji BiH ne zadovoljava ni 20 posto njihovih potreba, te da zbog toga moraju uvoziti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije