Spremite mekane i ukusne heljdine hljepčiće

Radiosarajevo.ba
Spremite mekane i ukusne heljdine hljepčiće
/ balkanlunchbox
Mekani, ukusni heljdini hljepčići, dodatno obogaćeni sjemenkama suncokreta. Ima li išta ljepše od mirisa domaćeg hljeba?

Pravljenje ovih hljepčića je slično pravljenju domaćeg hljeba. Da bi vam priprema bila lakša, pogledajte video ovog recepta, u potpisu balkanlunchbox.

Potrebno:

14 grama kvasca (dvije kesice)
1 kafena kašika šećera
1 kilogram pšeničnog brašna
150 grama heljdinog brašna
200 ml istopljenog putera
½ supene kašike soli
3-4 supene kašike sjemenki suncokreta

Priprema:

U manjoj posudi pomiješajte kvasac i šećer sa malo tople vode. Ostavite 5 do 10 minuta dok smjesa ne počne da raste.
U većoj posudi sastavite kvasac, brašna, so, 100 ml istopljenog putera, i 2 supene kašike sjemenki suncokreta. Dodajte oko 700 ml tople vode i počnite da mijesite. Mijesite dok svi sastojci ne budu kompletno sjedinjeni, i imate jednu čvrstu loptu od tijesta. Pokrijte i ostavite 30 minuta na toplo mjesto da naraste.
Premijesite tijesto, pokrijte, i ostavite dodatnih 30 minuta. Ugrijte rernu na 250C.
Pospite radnu površinu sa brašnom i izvadite tijesto. Prepolovite ga.
Uzmite prvu polovinu, mijesite, i razvijte u krug sa dijametrom od 25 do 30 cm. Izrežite na 8 komada (kao picu), a zatim premijesite svaki mali dio, formirajući ga u malu lopticu. Zatim spljoštite lopticu dok ne dobijete mali disk. Prebacite u nauljenu tepsiju. Ponovite proces za ostatak tijesta.
Ponovite predhodni korak za drugu polovinu tijesta.
Uzmite malo tople vode i premažite svaki hljepčić. Pospite ostatak sjemenki po njima i stavite da se peče 10 minuta. Smanjite na 220C i pecite još 15 minuta.
Izvadite iz rerne, premažite hljepčiće sa ostatkom istopljenog putera. Podignite svaki na stranu, i ostavite ih 15 do 20 minuta da se hlade. Pojedite ih dok su topli.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije