Fantastičan recept za buhtle - svima uspjevaju, probajte
Potrebno:
Za kvasac
- 1 dcl mlakog mlijeka
- 1/2 svježeg kvasca
- velika kašika šećera
- malo brašna
Za tijesto
-pola kg brašna
-10 dkg šećera
-2 kašike maslaca
-2 dcl mlijeka
-jaje
-vanilin šećer
-parče limunove korice
-prstohvat soli
Za nadjev
-marmelada,pekmez ili eurokrem
Za posipanje
-šećer u prahu
Priprema
U posudu istresite toplog mlijeka,dodajte kvasac,šećer i brašna. Izmješajte i ostavite da nadođe. U drugu posudu ponovo istresite toplog mlijeka.
Maslac otopite i ostavite da se prohladi. U toplo mlijeko se dodaje jaje,a onda to malo umutite.
U veliku zdjelu dodajte brašno,so,šećer,limunove korice,vanilinog šećera,nadošli kvasac i mlijeko sa jajetom i otopljeno maslo. Dobro izmjesite. Tijesto koje ste dobili pokrijte krpom i ostavite na toplo da još nadođe.
Tijesto će se udvostručiti. Nakon svega tijesto izmjesite rukama i napravite tačno 15 loptica.
Loptice među dlanovima spljoštite i punite po vašoj želji. Zavrnite dno za nadjev da ne bi curilo tokom počenja.
Zavrnuti dio buhtle ide na dno pleha. Ostavite još malo da odstoji i nadođe,a onda stavite u haldnu rernu i uključite na 160°, pecite oko 30 minuta.
Kada porumene buhtle su gotove. Prije nego ih stavite da se peku namažite ih maslacem i pospite šećerom u prahu.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.