Podcast s Armom: Dragana Seferović Pilav - od ostavljene bebe do čudesno uspješne žene

Radiosarajevo.ba
Podcast s Armom: Dragana Seferović Pilav - od ostavljene bebe do čudesno uspješne žene
Foto: R. Kuduzović / Dragana Seferović-Pilav i Arma Tanović Branković

U današnjoj epizodi Podcasta s Armom prisustvujemo emotivnoj priči u u kojoj voditeljica Arma Tanović Branković razgovara s izvanrednom gošćom, Draganom Seferović-Pilav.

Dragana Seferović-Pilav je profesorica sporta i tjelesnog odgoja, balerina i slikarka, majka tri dječaka i osoba čija je životna priča vrlo inspirativna.

Njena životna priča počinje na dirljiv način, jer je kao beba, s godinu dana i osam mjeseci, ostavljena u bolnici u Goraždu, da bi kasnije stigla u tadašnji Centar Ljubica Ivezić u Sarajevu, koji se danas zove Dom za djecu bez roditeljskog staranja na Bjelavama.

No, to je samo početak priče. U vrijeme početka rata u Bosni i Hercegovini, Dragana je bila dio čuvenog dječjeg konvoja za Njemačku, gdje su se formirala njena prva sjećanja. Doznajemo potom kako se vratila u Dom na Bjelavama, a zatim preselila u SOS Dječije selo u Sarajevu, gdje će upoznati ženu koju i danas zove majkom i gdje je odrasla s grupom djece koju s ponosom zove svojom braćom i sestrama.

U ovom intimnom razgovoru, Dragana dijeli detalje svog putovanja koja seže od borbe za obrazovanje – završila je dvije srednje škole i fakultet - do potrage za roditeljima, pronalaska oca i traganja za majkom, uz nevjerojatno otkriće da ima još petoro biološke braće i petoro sestara.

Dragana također otvoreno dijeli svoje životno iskustvo koje je prošla kao Romkinja, suočavajući se s predrasudama i stigmatizacijom. Razgovaramo i o teškim trenucima, uključujući seksualno zlostavljanje koje je prošla, kao i porodično nasilje. No, ona također nudi svoje dragocjene savjete o tome kako prekinuti taj krug užasa i šalje snažne poruke svima koji prolaze kroz bilo koji oblik zlostavljanja.

Njena priča je inspiracija i podsjetnik na snagu ljudskog duha i sposobnost prevladavanja teškoća. Nadamo se da će ovaj podcast "razotkriti" inspiraciju i hrabrost Dragane Seferović Pilav, nudeći slušateljima dublji uvid u njezinu izvanrednu životnu priču.

Podcast možete pratiti na Youtubeu, Instagramu, Facebooku, Spotifyu, Deezeru, Google Podcastima, Apple podcastima i drugim streaming platformama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije