Muškarac snimio misteriozno ponašanje kitova: "Šta radi ovo?"

0
Radiosarajevo.ba
Muškarac snimio misteriozno ponašanje kitova: "Šta radi ovo?"
Foto: Pexels / Grbavi kit

Australijski YouTuber i TikTok zvijezda Brodie Moss snimio je sebe kako prilazi stvorenju u svom prozirnom kajaku uz obalu Australije.

Najprije izgleda kao čudan srebrni monolit koji viri iz vode.

No, pri bližem pregledu, može se vidjeti ogromni grbavi kit kako izvodi rijetki stoj na glavi u zadivljujućem novom snimku.

Ivica Puljić se javio iz Amerike: 'State Department je sve demantirao'

Ivica Puljić se javio iz Amerike: 'State Department je sve demantirao'

"Šta se ovdje dešava?", govori dok se sve više približava repu, koji je gotovo potpuno nepomičan dok viri iz vode.

U jednom trenutku, Moss spušta svoju kameru ispod površine da bi otkrio zadivljujući prizor - ogromno tijelo kita sa svojim mladunčetom uz svoj torzo.

A WA YouTuber has captured incredibly rare footage of a humpback whale’s mysterious behaviour off the coast. Brodie Moss posted the footage for his millions of followers, saying he believes the act is a phenomenon called “tail sailing” - though no one knows why they do it. Credit: Brodie Moss | YBS Youngbloods #9News | WATCH LIVE 6pm

Posted by 9 News on Monday, August 14, 2023

Jednan ili oba kita se mogu čuti kako pjevaju, uobičajeno ponašanje koje se koristi kao način komunikacije.

"Moje srce jako brzo kuca. Mislim da je to rep kita - upravo je izronio i podigao rep i ne miče se nigdje. Ovo je najluđa stvar koja se ikad dogodila", kaže Moss u videu dok je udaljen samo nekoliko metara od životinje.

Manji grbavi kit koji je vjerovatno mladunče, također se vidi kako okružuje gigantsko stvorenje dok izvodi stoj na glavi.

"Mladunče samo pliva oko njega - što uopšte!" dodaje Moss.

Zašto orke napadaju brodove: 'Bandu' kitova ubica predvodi jedinka željna osvete?

Zašto orke napadaju brodove: 'Bandu' kitova ubica predvodi jedinka željna osvete?

Nije sasvim jasno gdje se susret dogodio, iako je Moss dio YouTube kanala YBS Youngbloods sa sjedištem u Exmouthu, Zapadna Australija.

Moss kaže u videu da prozirni kajak "čini da se kit čudno ponaša", ali kasnije pojašnjava da je to primjer "jedrenja repom".

Rijetko posmatrano od strane ljudi, to uključuje podizanje repova kitova iznad vode tokom dužih perioda.

Zašto tačno to rade, nije poznato, iako postoje neke vodeće teorije prema mišljenju morskih biologa.

To bi mogao biti način za kitove da se odmore, doje svoje mladunce ili jednostavno da se odmore dok miruju.

Novi napad kitova ubica: Napali jedrilice tokom takmičenja, pogledajte VIDEO

Novi napad kitova ubica: Napali jedrilice tokom takmičenja, pogledajte VIDEO

Doktorica Denise Risch, ekologinja morskih sisavaca u Škotskom udruženju za morske nauke (SAMS) u Obanu, je rekla za MailOnline: "Kao i kod mnogih drugih stvari vezanih za ponašanje kitova, trenutno nije poznato zašto to rade."

To se često primjećuje kod populacija grbavih kitova na njihovim zimskim područjima parenja, kao i kod drugih vrsta kao što su južni pravi kitovi, sivi kitovi i grenlandski kitovi.

Jedno istraživanje opisuje ponašanje koje pokazuju grbavi kitovi u Brazilu. Tamo se može primijetiti da svi socijalni razredi, osim teladi, pokazuju ovo ponašanje.

Općenito se smatra da bi kitovi mogli odmarati ili regulirati svoju temperaturu ovim ponašanjem, ali nema jasnih dokaza za bilo koju od ovih hipoteza."

Šta se događa: Novi napad kitova ubica na brod!?

Šta se događa: Novi napad kitova ubica na brod!?

Doktorica Risch je također rekla da to može pomoći zvukovnim talasima da se šire kroz vodu.

"Primijećeno je da muški pjevači grbavih kitova pjevaju naopako okrenuti i proizvode zvukove veće amplitude kada to rade, pa bi položaj repa mogao biti slučajan," rekla je ona.

Mužjaci proizvode složenu pjesmu koja traje od 10 do 20 minuta, koju ponavljaju satima, iako i ženke koriste neki volakni oblik, prenosi Daily Mail.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije