Zašto orke napadaju brodove: 'Bandu' kitova ubica predvodi jedinka željna osvete?

1
Radiosarajevo.ba
Zašto orke napadaju brodove: 'Bandu' kitova ubica predvodi jedinka željna osvete?
Foto: Stephen Bidwell / SWNS / Orke

Ono što naučnici nisu mogli ni sanjati, već se neko vrijeme događa u stvarnosti i realnom vremenu. Osvetoljubiva orka, ili "kit ubica" po imenu Gladis podučava čitave bande orki da napadaju jahte oko Gibraltara, a već je udario u tri broda - potopivši dva od njih.

Možda izgleda kao nešto iz Moby Dicka, ali u ovom slučaju istina je čudnija od fikcije, piše The Times.

Naučnici vjeruju da ženska orka zvana White Gladis traži osvetu nakon što je prethodno istraumatizirana sudarom s brodom ili pak zarobljena u ilegalnim ribarskim mrežama.

Komemoracija Dževadu Jahiću: Odlazak istaknutog lingviste koji je obogatio bosanski jezik

Komemoracija Dževadu Jahiću: Odlazak istaknutog lingviste koji je obogatio bosanski jezik

Podučavanje mlađih populacija kako se boriti protiv ljudi

Njene napade sada kopira ostatak obližnje populacije orka, koje je naučila kako se zabijati u brodove.

Čini se da Gladis podučava mlađe kitove umjetnosti potapanja brodova, povećavajući tako izglede budućih generacija da godinama nastave rat protiv ljudi. Njeno ponašanje sada naprosto kopira ostatak lokalne populacije orka, piše britanski list.

Početkom maja, šest grabežljivaca udarilo je u trup jedrilice Bavaria 46, koja je plovila Gibraltarskim tjesnacem, u blizini Tangiera u Maroku.

"Bili smo glineni golubovi"

Jednosatni napad ostavio je 58-godišnji bračni par s Cambridgea Janet Morris i Stephena Bidwella koji su bili na brodu na tečaju jedrenja, u strahopoštovanju.

"To je iskustvo koje nikada neću zaboraviti. Stalno sam se podsjećao na činjenicu da imamo čelični brod, težak 22 tone, ali vidjeti tri kita kako dolaze odjednom, brzo i ujednačenim tempom s perajama iznad morske površine bilo je zastrašujuće", rekao je Stephen Bidwell za Telegraph.

"Nisam mogla vjerovati kad sam ih vidjela. Bili smo glineni golubovi. Iskustvo nas je ostavilo u strahopoštovanju prema prirodi i njenoj moći",  kazala je Janet Morris.

Skiper je potom spustio glavno jedro i pokušao brod učiniti "što dosadnijim".

Kitovi su na kraju izgubili interes, ali ne prije nego što su prouzrokovali veliku štetu vrijednu hiljade eura, ostavljajući brod da doslovno "došlepa" do prve luke.

Napad u Gibraltarskom tjesnacu, vitalnoj ruti putovanja iz Atlantika do Sredozemnog mora, uslijedio je nakon sličnog incidenta u studenom prošle godine kod obale Portugala.

Šta se događa: Novi napad kitova ubica na brod!?

Šta se događa: Novi napad kitova ubica na brod!?

Mališani kopirali taktiku velike orke

Brod s francuskom posadom potonuo je u luci Viana do Castelo nakon što su orke "slomile" trup, koja je počela puštati more.

Skupina od tri orke napala je i potopila treću jedrilicu, tako što su razbile kormilo, uz obalu Španije.

Kapetan Werner Schaufelberger rekao je da je vidio dva manja kita kako oponašaju taktiku zabijanja u plovilo najveće orke.

"Mališani su udarali u kormilo otraga dok se veliki više puta povlačio, da bi se potom punom snagom zabio se u brod s boka", ispričao je za njemačku publikaciju Yacht.

Jedrenje umalo završilo kobno: Brod napali kitovi ubice, bitka trajala sat vremena

Jedrenje umalo završilo kobno: Brod napali kitovi ubice, bitka trajala sat vremena

"Dvije male orke osmatrale su tehniku veće i, uz lagani zalet, i one su se zabile u brod!"

Španska obalna straža spasila je posadu pogođenog broda, ali je brod potonuo na ulazu u luku Barbate nakon što je dotegljen na obalu.

"Traumatizirana orka je ona koja je započela takvo ponašanje fizičkog kontakta s brodom", rekao je Alfredo López Fernandez, biolog sa Sveučilišta Aveiro u Portugalu i predstavnik radne skupine Atlantic Orka.

Ovaj "kritični trenutak agonije" učinio je Gladis agresivnim prema brodovima, a to agresivno ponašanje sada kopiraju druge orke, rekao je za LiveScience.

López je rekao da ponašanje Gladis nije osveta, već naučeno ponašanje "kao reakcija i mjera opreza", koje su drugi kitovi krenuli oponašati.

Orke su društvene životinje i mogu učiti jedna od druge. Zamrznuti planet II Davida Attenborougha objavio je snimke orki koje rade zajedno kako bi uzrokovale valove da obore tuljane s ledenih brijegova u more.

Prvi izvještaji o agresivnim orkama uz iberijsku obalu započela su u maju 2020. godine. U septembru iste godine španske vlasti zabranile su brodovima isplovljavanje sa sjeverozapadnog dijela zemlje nakon što je registrirano 29 napada orka.

Napadi su sve češći. Orke prilaze s krme i udaraju u kormilo prije nego što izgube interes nakon što zaustave brod.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije