Nevjerovatne fotografije: Zašto ovi kitovi "stoje uspravno" usred okeana

0
Radiosarajevo.ba
Nevjerovatne fotografije: Zašto ovi kitovi "stoje uspravno" usred okeana
Foto: National Geographic / Fotografije - Stephane Granzotto

Kada jedna od najvećih životinja u oceanu drijema, to može izgledati prilično čudno.

Na internetu su ponovo viralne popularne fotografije na kojima se vide kitovi ulješure okupljeni, naizgled nepomični i okomito poredani u vodi.

Kitovi, veliki otprilike kao školski autobus, gotovo uvijek izgledaju kao da "stoje" i skupljeni su u grupe od pet ili šest.

Francuski fotograf i filmaš Stephane Granzotto zabilježio je ovo ponašanje dok je ronio na Sredozemlju, gdje je dokumentirao kitove ulješure za svoju knjigu fotografija o bićima pod naslovom Cachalots.

Na gornjoj fotografiji, dostavljenoj fotografskoj zajednici National Geographica, primijetio je da su kitovi drijemali sat vremena.

Studija objavljena 2008. godine u časopisu Current Biology prva je koja je definitivno dokumentirala okomiti položaj spavanja kita. Istraživači sa Univerziteta St. Andrews i Sveučilišta u Tokiju izmjerili su razdoblja neaktivnosti životinjai utvrdili da kitovi provode sedam posto svog dana u tim okomitim položajima za spavanje u blizini površine vode, gdje drijemaju od 10 do 15 minuta. Istraživači su u to vrijeme sugerirali da bi mogli biti jedna od životinja na svijetu koje najmanje ovise o snu.

Otkriveno je da kitovi u zatočeništvu koriste samo pola mozga dok spavaju, ponašanje za koje naučnici smatraju da bi im moglo pomoći da izbjegnu grabežljivce, održe socijalni kontakt, kontroliraju disanje ili nastave plivati.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije