Kitovi tijelima stvorili oblik srca prije nego što su svi uginuli. Naučnici: Ovo nikad nismo vidjeli

2
Radiosarajevo.ba
Kitovi tijelima stvorili oblik srca prije nego što su svi uginuli. Naučnici: Ovo nikad nismo vidjeli
Foto: WA Department of Biodiversity, Conservation and Attractions / Nasukani kitovi tijelima stvorili oblik srca

Naučnici su zbunjeni čudnim ponašanjem velike grupe kitova pilota koji su se grupirali u obliku srca prije nego što su se nasukali na udaljenu plažu u zapadnoj Australiji.

Snimci dronom su zabilježili trenutak kada se grupa od skoro 100 kitova s ​​dugim perajima kretala čvrsto zajedno prije nego što su se nasukala na plaži Cheynes oko 60 km istočno od Albanyja.

Do jutra, više od 50 kitova ležalo je mrtvo na obali, a volonteri, vladini radnici i naučnici se bore da spase još 46 kitova.

Generalni sekretar NATO saveza: Nije kasno za pobjedu Ukrajine

Generalni sekretar NATO saveza: Nije kasno za pobjedu Ukrajine

Ministar životne sredine WA-a, Reece Whitby, rekao je da su istraživači iz cijele Australije bili zbunjeni dosad neviđenim ponašanjem kitova u satima koji su prethodili nasukanju.

"One slike koje smo vidjeli na obali su jedinstvene", rekao je Whitby.

Nasukani kitovi u Australiji
Foto: WA Department of Biodiversity, Conservation and Attractions: Nasukani kitovi u Australiji

"Prilično je nevjerovatno sa naučne osnove u smislu učenja o nasukanjima. Odjel za očuvanje biodiverziteta i atrakcije, kada su vidjeli te slike, kontaktirali su svoje kolege širom Australije, dobijali smo povratne informacije da ovo nikada ranije nismo vidjeli."

Neki volonteri su uputili kritike što spasilački napori nisu započeli u zoru, ali Whitby je rekao da je odjel radio na spašavanju što više kitova, istovremeno štiteći volontere, prenosi theguardian.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije