Nevjerovatan trenutak zabilježen kamerom: Pogledajte kako se ajkule hrane lešom kita

0
Radiosarajevo.ba
Nevjerovatan trenutak zabilježen kamerom: Pogledajte kako se ajkule hrane lešom kita
Foto: Screenshot / Youtube / Ajkule se hrane lešom kita

Tigar ajkule obično su usamljene životinje, ali ništa ne privlači ove strvinare kao miris mrtvog kita.

Ovi obilni izvori masti mogu privući desetine ajkula istovremeno, ali ovakve gozbe su rijetko zabilježene kamerama.

Krajem juna, dron koji je letio uz obalu Queenslanda, Australija, zabilježio je izvanredno okupljanje oko 50 tigrovih ajkula koje razdiru leš uginulog kita glavača.

Video porodice Isak iz Srebrenice izazvao brojne komentare na društvenim mrežama

Video porodice Isak iz Srebrenice izazvao brojne komentare na društvenim mrežama

Ova rijetka pojava je važna za istraživanje ajkula, ali također služi kao upozorenje za lokalne plivače.

"Na mjestima gdje su mrtvi kitovi, vjerovatno se nalaze i ajkule, a ova snimka jasno pokazuje zašto je to tako," upozorava stariji čuvar Daniel Clifton iz Odjela za okoliš i nauku Queenslanda (DES).

Bolesni kitovi počeli tražiti pomoć ljudi: 'Ovo ih jako boli'

Bolesni kitovi počeli tražiti pomoć ljudi: 'Ovo ih jako boli'

"Smrt jednog kita, iako tužna, stvara izvor života za mnoge druge strvinarske životinje, uključujući ribe, ajkule i ostali morski život. Imamo sreće što ovdje u Great Sandy Marine Parku možemo iskusiti ove prirodne procese iz prve ruke", rekao je Clifton.

Kako bi osigurali da se prirodni događaj hranjenja može lako posmatrati na pučini, službenici su prenijeli ostatak kita glavača na sigurno mjesto u zaljevu Hervey.

Sa samog vrha, dronovski snimci pokazuju sjene ajkula kako kruže oko leša kita. Povremeno se može vidjeti kako pojedinačna ajkula munjevitom brzinom lovi i grabi kita, tresući njegovo tijelo dok pokušava otkinuti zalogaj.

U jednom trenutku snimka čak prikazuje žutkast oblak koji izbija ispod kita dok ga ajkule s donje strane napadaju. Vjerojatno znak da plinovi i sokovi iz želuca kita iscuruju u vodu.

Naučnici su tek posljednjih 30-ak godina počeli proučavati događaje poput ovog, gdje se ajkule hrane leševima kitova. Iako su tigrove ajkule (Galeocerdo cuvier) česti posjetitelji, nije rijetkost da im se pridruže i druge vrste, poput velikih bijelih ajkula (Carcharodon carcharias) ili bikovskih ajkula (Carcharhinus leucas).

Pored obale Australije, istraživači su zapravo zabilježili nekoliko slučajeva u kojima su se velike bijele i tigrove ajkule istovremeno hranile leševima kitova, mirno i bez sukoba.

Ajkule su možda među prvima koje stignu da jedu leš kita, a njegovi ostaci održavaju ekosisteme dubokog okeana decenijama.

Kada kit umre prirodno, masnoća i plinovi u njegovom tijelu održavaju ga plutajućim neko vrijeme.

Međutim, kako skavengeri počinju odgrizati ostatke, kostur se neizbježno počinje spuštati prema dnu.

To se naziva 'pad kita', i pruža morskim stvorenjima na morskom dnu ključne hranjive tvari s površine. Jegulje, crvi, rakovi i hobotnice su zabilježeni kako se hrane kosturima kitova u velikim dubinama. Čak se hrane i kostima, piše Science alert.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije