Novi napad kitova ubica: Napali jedrilice tokom takmičenja, pogledajte VIDEO

0
Radiosarajevo.ba
Novi napad kitova ubica: Napali jedrilice tokom takmičenja, pogledajte VIDEO
Foto: PrtScr / Ekipa JAJO uspjela snimiti detalje napada

Dva jedriličarska tima na utrci Ocean Race prijavili su jučer, 22. juna 2023, da su ih napali kitovi ubice, i to tokom takmičenja.

Oba incidenta dogodila su se u Atlantskom oceanu zapadno od Gibraltara, a nizozemski tim, tim JAJO, snimio je orke kako napadaju njihov brod.

Očito zabrinuti zbog oštećenja kormila, tim je uspio staviti kameru pod vodu kako bi prikazao ove morske 'divove' kako guraju i grizu brod. Posada je udarala po trupu broda pokušavajući ih otjerati.

Udes na brzoj cesti na ulazu u Sarajevo

Udes na brzoj cesti na ulazu u Sarajevo

Ekipa Mirpuri Trifork Racing također je izvijestila o incidentu koji je uključivao orke.

Kapiten ekipe JAJO Jelmer van Beek objasnio je šta se dogodilo: "Tri orke su došle ravno do nas i počele udarati kormila. Impresivno je vidjeti orke, prekrasne životinje, ali ovo je bio i opasan trenutak za nas kao tim. Skinuli smo jedra i usporili brod što je više moguće i, srećom, nakon nekoliko napada oni su otišli… Ovo je bio zastrašujući trenutak."

"Bili smo na drugom mjestu, a sada smo na četvrtom mjestu - nadamo se da ćemo ih opet moći prestići, iako smo svi i dalje pod dojmom - ovo je bio zastrašujući trenutak."

Vlasti su primijetile stalan porast interakcija između orki i plovila u Gibraltarskom moreuzu, s više od 20 incidenata samo u maju. U nekim slučajevima brodovi su znatno oštećeni - tri do tačke potonuća.

Ranije ove sedmice, orka se više puta zabila u jahtu u Sjevernom moru kod Shetlanda, u prvom takvom incidentu u sjevernim vodama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije