Građani i aktivisti u misiji spašavanja Une: Podržao ih i Darko Rundek održavši besplatan koncert

1
Radiosarajevo.ba
Građani i aktivisti u misiji spašavanja Une: Podržao ih i Darko Rundek održavši besplatan koncert
Foto: Gerila.info / Darko Rundek

Aktivisti su održali skup protiv izgradnje mini hidrocentrala na Uni, a podržao ih je i popularni Darko Rundek koji je održao akustični koncert na izvoru Une.

Mini hidrocentrala čija gradnja je počela svega nekoliko stotina metara od Vrela Une, jedinstvenom spomeniku prirode i zaštićenom području, ujedinila je stanovnike Donje Suvaje, Gračaca, Like ali i stanovnike Bihaća, Bosanske Krupe, Novog Grada. Zajedno sa Darkom Rundekom koji je održao koncert nedaleko od bagera koji su već znatno oštetili korito ove, možda i najljepše, rijeke kompletnog regiona.

Borbu golorukog naroda koji je prije par dana svojim tijelima branio Unu podržao je i Ulrich Eichelmamm, direktor međunarodne organizacije RiverWatch.

Pogledajte spektakularnu atmosferu na punoj Grbavici: Navijači FK Željezničar priredili koreografiju

Pogledajte spektakularnu atmosferu na punoj Grbavici: Navijači FK Željezničar priredili koreografiju

"Mislim da moramo pobijediti u ovoj borbi. Kad sam prvi put čuo šta se dešava, prva misao mi je bila da nikad ne bih ni pomislio da se neko usuđuje da pipne Unu. Iako je ovo zaštićeno područje, neko je sve to ignorisao i počeo radove. U tom trenutku sam prekinuo svoj odmor i pridružio se otporu lokalaca", rekao je Eichelmamm.

Božica Keča, mještana sela Donja Suvaja, za Gerilu kaže da narod ovog kraja neće dozvoliti dalje uništavanje rijeke ali da je šteta već učinjena i da je korito rijeke Une teško vratiti u njeno prvobitno stanje, piše portal Gerila.info.

Koncert Darka Rundeka za spas izvora rijeke Une

Darko Rundek je održao nezaboravan koncert za spas rijeke Une u Donjoj Suvaji kojoj prijeti devastacija zbog izgradnje mini hidrocentrale u samoj blizini izvora ove rijeke

Posted by Gerila.info on Saturday, August 3, 2024

Facebook stranica 'Volim Unu i Krajinu' i krajinu je podijelila fotografije i detalje jučerašnjeg događaja  

"Zahvaljujemo se svima koji su jučer prisustvovali koncertu za spas Une, našeg prirodnog dragulja.
Poznati hrvatski muzičar i pjevač Darko Rundek održao je besplatan koncert u znak podrške i očuvanja ovog rijetkog prirodnog resursa.

Nakon koncerta, prisutni su se pridružili otvorenom prikazivanju filma "Plavo srce" u Parku Nikole Tesle u Srbu.

Lijepo je bilo vidjeti kako ujedinjeni bez obzira na ime, prezime, narodnost pokazujemo svoju ljubav prema prirodi, našoj rijeci Uni.

Ne damo Unu", stoji u objavi.

Zahvaljujemo se svima koji su jučer prisustvovali koncertu za spas Une, našeg prirodnog dragulja. Poznati hrvatski...

Posted by Volim Unu i Krajinu on Saturday, August 3, 2024

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije