Najavljen protest protiv izgradnje mini hidroelektrane: 'Pohlepnih je bezbroj, a Ona je jedna'

0
Radiosarajevo.ba
Najavljen protest protiv izgradnje mini hidroelektrane: 'Pohlepnih je bezbroj, a Ona je jedna'
Foto: Fondacija Atelje za društvene promjene - ACT / Najava protesta

Fondacija Atelje za društvene promjene - ACT je u utorak, 23. jula, pružila solidarnu podršku mještanima i mještankama Donje Suvaje u Hrvatskoj u njihovoj borbi protiv izgradnje male hidroelektrane (mHE) neposredno ispod Vrela Une.

Tim povodom su se iz Fondacije oglasili na svojoj Facebook stranici. Njihovu objavu prenosimo u cijelosti:

"Iako je ovaj lokalitet još od 1968. godine zaštićen kao hidrološki spomenik prirode i dio mreže Natura 2000, nedavno je lokalni investitor počeo izgradnju mHE na temelju dozvola koje su odobrene prije 8-10 godina.

Vlast predložila promjene u imenovanjima pri Ustavnom sudu, opozicija: 'Vi ste pravni laici'

Vlast predložila promjene u imenovanjima pri Ustavnom sudu, opozicija: 'Vi ste pravni laici'

Za ovaj projekat, čija je realizacija planirana na tek tri kilometra udaljenosti od granice, gdje Una ima status nacionalnog parka, resorno ministarstvo Hrvatske, članice Evropske unije, još 2013. godine odlučilo je da nije potrebno izraditi studiju o uticaju na okoliš, što je katastrofalna odluka.

Rijeke nas spajaju i u ime bosanskohercegovačkih čuvara i čuvarica rijeka danas smo prijateljima iz lokalne neformalne grupe i Udruge "Una" prenijeli poruke podrške u borbi za spas ovog jedinstvenog bisera.

Vidimo se i na protestnom skupu za spas rijeke Une koji će biti održan na ovom lokalitetu 25.07.2024. godine (četvrtak) u 11:00 sati!", javili su iz Fondacije Atelje za društvene promjene - ACT.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije