Aktivisti tvrde: Hrvatska firma ilegalno počela graditi hidroelektranu kod Vrela Une?

2
Radiosarajevo.ba
Aktivisti tvrde: Hrvatska firma ilegalno počela graditi hidroelektranu kod Vrela Une?
Foto: Klimatski portal / Vrelo Une

Mještani Donje Suvaje u Općini Gračac okupili su se u četvrtak, 11. jula u blizini zaštićenog hidrološkog spomenika Vrela Une kako bi izrazili nezadovoljstvo zbog početka izgradnje male hidroelektrane.

Zbog radova koji su krenuli početkom mjeseca, već dva dana usred toplinskog vala dio sela nema vodu, dio rijeke je devastiran, a nekadašnji planinarski put do Vrela proširen je kako bi gradilištu mogli pristupiti bageri.

Stanovnicima su se pridružili i zaposlenici Javne ustanove Natura Jadera koja upravlja područjem ekološke mreže Natura 2000, gdje se nalazi lokacija zahvata.

Snažan zemljotres u Turskoj: Osjetio se i u Grčkoj

Snažan zemljotres u Turskoj: Osjetio se i u Grčkoj

Za predstavnika investitora, Samira Hamzića iz kompanije izvođača radova Starac d.o.o., koji se nakratko pojavio među okupljenima, imali su samo jedno pitanje: ima li navedeni projekt rješenje o ocjeni prihvatljivosti zahvata na područje ekološke mreže Natura 2000?

Hamzić ne samo da je čuvarima prirode odbio dati navedeno rješenje, već im je odbio ustupiti podatke s lične karta, zbog čega se u razgovor uključila i policija.

Još jedna važna pobjeda aktivista: Obustavljena izgradnja mHE na Kasindolskoj rijeci

Još jedna važna pobjeda aktivista: Obustavljena izgradnja mHE na Kasindolskoj rijeci

U odlasku s gradilišta Hamzić je gurnuo snimatelja Nove TV, čija je ekipa također svjedočila zbivanjima kraj Vrela Une, te mu stavio ruku na objektiv kamere pokušavajući onemogućiti snimanje.

Početak radova

Baš kao i u slučaju postavljanja crpne stanice u blizini, o čemu smo ranije opsežno pisali, ni ovaj investitor, kompanija Pipra d.o.o. iz Splita, nema svu potrebnu dokumentaciju. Konkretno, nedostaje im rješenje kojim se potvrđuje da je zahtjev prihvatljiv za okoliš.

Kako nam kažu u Javnoj ustanovi Natura Jadera, koja upravlja ekološkom mrežom Natura 2000 na području Zadarske županije, tabla s podacima o građevinskim radovima u blizini Vrela Une postavljena je krajem 2022. godine. Još tada je ova ustanova zatražila od investitora rješenje o ocjeni prihvatljivosti zahvata za ekološku mrežu, što on nije imao pa tako radovi nisu ni počeli, piše Klimatski portal.

Da se nešto čudno događa na području Vrela Une, čuvari prirode JU Natura Jadera primijetili su 5. jula, kada su u redovnom obilasku uočili da je postavljena žičana ograda koja vodi od početka staze do izvora. Ograda je bila postavljena s ciljem izvođenja građevinskih radova.

Vrelo Une
Foto: Klimatski portal: Vrelo Une

Četiri dana poslije, 9. jula, čuvari prirode dobili su dojavu da su radovi počeli. Djelatnici Natura Jadere su tada na čestici na kojoj su se izvodili radovi našli porušena stabla i razlomljene stijene. Put kojim su se služili posjetitelji lokaliteta proširen je za 0,5 metra kako bi bageri mogli prolaziti.

Dojavu o radovima dobila je i Stanica granične policije Gračac.

"Obavještavamo Vas kako su policijski službenici izašli na mjesto događaja te su o svim utvrđenim činjenicama izvijestili nadležni državni inspektorat", rečeno nam je iz Policijske uprave zadarske.

Mještani koji su se okupili na mjestu gradnje male hidroelektrane jasno su poručili kako tako nešto ne žele u blizini Vrela.

Vrelo Une
Foto: Klimatski portal: Vrelo Une

Upitali smo Nebojšu Rađenovića, zamjenika općine Gračac koji se pridružio mještanima, kada će se riješiti problem s vodosnabdijevanjem. Naime, dio mještana Donje Suvaje koji nije spojen na vodovodnu mrežu koristi vodu iz Une koja im dolazi kroz 50 godina staru cijev. Ta je cijev zbog radova sada oštećena.

“Ne može biti opravdanje da radnici nisu znali za tu cijev budući da je taj stari vodovod upisan”, kazao nam je Rađenović. Dodaje da će se cijev popraviti, ali strahuje da bi, ako se radovi ne zaustave, opet moglo doći do prekida u opskrbi vodom.

Bez sve dokumentacije

Iz Javne ustanove Natura Jadera potvrdili su nam kako su slučaj prijavili Državnom inspektoratu, odnosno građevinskoj inspekciji, jer jedino oni mogu zaustaviti radove. Također su najavili kako će protiv investitora podnijeti optužni prijedlog zbog kršenja Zakona o zaštiti prirode.

Dodali su kako im ranije iz kompanije Starac d.o.o., koja je izvođač radova, nisu poslali potrebnu dokumentaciju. Poslana im je samo građevinska dozvola, ali ne i ocjena prihvatljivosti zahvata na područje ekološke mreže, iako je ustanova to tražila.

Prema dokumentaciji koju smo dobili na uvid, građevinsku dozvolu je 2016. godine izdao Upravni odjel za provedbu dokumenata prostornog uređenja i gradnje Zadarske županije, ispostava Gračac, te je istu produžio tri godine kasnije, 2019.

Međutim, dozvola vrijedi dvije godine, odnosno u tom je roku investitor trebao početi s radovima, što nije učinio. Radove je započeo tek početkom jula ove godine. Drugim riječima, radovi su započeli bez važeće građevinske dozvole.

Inače, kompanija Pipra d.o.o. sklopila je u januaru 2021. godine s Hrvatskim operaterom tržišta električne energije (HROTE) ugovor o otkupu električne energije. Na servisu Poslovna.hr može se naći informacija da kompanija ima koncesiju za korištenje vodne snage radi proizvodnje električne energije koje joj je dodijelilo tadašnje Ministarstvo zaštite okoliša i zelene tranzicije, a koja vrijedi do 2045. godine.

Mala hidroelektrana dugo u planu

Prema planu ukupnog razvoja Općine Gračac za period 2015.-2020, mini hidroelektrana na području rijeke Une u Srbu nalazi se u fazi ishođenja projektne i građevinske dokumentacije. Kako stoji u novijem planu razvoja, onom koji se odnosi na period 2020.-2025., prostor općine Gračac "ima predispozicije prvenstveno za korištenje vjetroelektrana i malih hidroelektrana".

Detaljnije se u tom dokumentu male hidroelektrane više ne spominju.

U izmjenama prostornog plana Općine Gračac iz 2022. godine koje su objavljene u Službenom glasniku stoji kako se omogućuje rekonstrukcija starih mlinica u male hidroelektrane, uz uvjet da zadrže izvorni izgled i da se ne mijenja postojeći vodni režim, te da se dozvoljava izgradnja protočnih malih hidroelektrana, kao i malih hidroelektrane kapaciteta do 500 kWh koje koriste akumulacije.

O ovim radovima poslali smo upit i Općini Gračac. Odgovor do trenutka objave ovog članka nismo dobili.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije