Još jedna važna pobjeda aktivista: Obustavljena izgradnja mHE na Kasindolskoj rijeci

0
Radiosarajevo.ba
Još jedna važna pobjeda aktivista: Obustavljena izgradnja mHE na Kasindolskoj rijeci
Foto: Aarhus Centar u BiH / Kasindolska rijeka

Prošle sedmice, na adresu Aarhus centra u BiH, odnosno Eko HUB Sarajevo, je stigla još jedna značajna vijest, Ustavni sud Bosne i Hercegovine donio je Odluku o privremenoj mjeri kojom se obustavlja izgradnja male hidroelektrane "Slapi" na Kasindolskoj rijeci. Ova odluka predstavlja potvrdu, ranijeg  presedana u okolišnom pravu.

Podsjećamo, Ustavni sud Bosne Hercegovine je u oktobru 2023. donio Odluku o privremenoj mjeri kojom se obustavlja izgradnja male hidroelektrane (mHE) "Samar" na Kasindolskoj rijeci. To je bio presedan unutar kojeg najviši sud u naše zemlji nalaže obustavu izgradnje jedne male hidroelektrane dok se ne odluči o žalbenim zahtjevima.

U čemu se ogleda presedan?

Presedan se ogleda u činjenici da je Ustavni sud BiH donio privremenu mjeru a kojom se "odlaže izgradnja" mHE "Sama" i mHE "Slapi" dok se ne donesu presude po apelacijama koje je uputio Aarhus centar u BiH za ove slučajeve. Na taj način su sudije najviše pravosudne instance u našoj zemlji prepoznali značaj zaštite Kasindolske rijeke, nalažući mjere koje se moraju hitno implementirati dok se ne ustanovi da li je nadležno republičko ministarstvo imalo pravnog osnova da izda ekološke i građevinske dozvole investitoru.

Ko to tamo mijenja identitet Baščaršije? Kontaktirali smo Federalnu upravu za inspekcijske poslove

Ko to tamo mijenja identitet Baščaršije? Kontaktirali smo Federalnu upravu za inspekcijske poslove

Šta to znači za Kasindolsku rijeku?

Kasindolska rijeka se neće moći uzurpirati od strane investitora sve dok Ustavni sud BiH ne odluči da li je Vrhovni sud RS ispravno presudio, te time mogao dozvoliti investitoru, "Buk d.o.o.," Istočno Sarajevo da gradi ove objekte u Kasindolskoj rijeci.

Naime, u postupcima pred Ustavnim sudom BiH, prema čl. 64. stav (4) Pravila Ustavnog suda BiH:

"Postupak za donošenje privremene mjere je hitan, a odluka kojom se usvaja zahtjev za donošenje privremene mjere je obavezujuća do donošenja konačne odluke Ustavnog suda."

A kada će Ustavni sud u BiH donijeti te odluke, ovisi o tempu rada ovog suda, što može biti za mjesec dana, dva mjeseca, pola godine, godinu i sl.

Pokušaj gradnje mini hidroelektrane u BiH: 'Da li je realno da se koriste podaci iz prošlog vijeka?'

Pokušaj gradnje mini hidroelektrane u BiH: 'Da li je realno da se koriste podaci iz prošlog vijeka?'

U ovom periodu čekanja, Kasindolska rijeka je sigurna, te mještani/ke mogu odahnuti. Upravo na ovaj način može se izbjeći tužni scenariji koji je zadesio rijeku Doljanku. Naime, dok su mještani/ke čekali pravdu i najzad dokazali na sudovima u Sarajevu i Mostaru da se mHE “Zlate“  ne bi trebala graditi, u međuvremenu, investitor je nju izgradio. Međutim, to se neće desiti Kasindolskoj rijeci, jer je pravni tim Aarhus centra u BiH djelovao pravovremeno i tražio obustavu radova dok se na ustavnom sudu ne donesu konačne odluke.

"Kada smo zaprimili ove Odluke, zaista smo ja i moje kolegice bile ushićene. One su nam vratile nadu u naše pravosuđe, u bolje sutra. Uz to, došle su kao potvrda za naš mukotrpan rad zadnjih tri godine u odnosu na našu pravnu borbu za ovu prelijepu rijeku. Velike pohvale upućujemo Ustavnom sudu BiH koji je prepoznao značaj naših predloženih privremenih mjera, te se usaglasio sa našim prijedlozima. Od Ustavnog suda BiH očekujemo i nadamo se da će u potpunosti uvažiti i naše druge žalbene  prijedloge i sasvim obustaviti ove projekte", ističe Emina Veljović, izvršna direktorica Aarhus centra u BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije