Ekocid na izvoru Une: Građani i ekolozi podigli glas protiv planirane hidrocentrale

3
Fena
Ekocid na izvoru Une: Građani i ekolozi podigli glas protiv planirane hidrocentrale
Foto: Fena / Protesti građana Bihaća

Uprava Nacionalnog parka Una i građani Bihaća odlučni su u namjeri da spriječe izgradnju hidrocentrale na izvoru rijeke Une u mjestu Donja Suvaja u Republici Hrvatskoj. Borba traje od prvog dana kada su se bageri pojavili a u nedjelju, 28. jula, je održan i mirni protest grupe građana iz Bihaća zajedno sa mještanima Donje Suvaje. Poruka skupa je "Ne damo Unu".

Odlazak na protest organizirao je Nacionalni park Una, a okupljeni su zajedno digli glas protiv ekocida, nelegalnih aktivnosti i planirane gradnje. Snažna poruka skupa, "Ne damo Unu!", odjekivala je među učesnicima protesta, koji su pokazali ljubav prema rijeci Uni i solidarnost sa prijateljima iz Donje Suvaje.

Vršilac dužnosti direktora Nacionalnog parka Una Alen Zulić istaknuo je da su u ovu borbu uključeni od prvog dana kada je bager došao na izvor Une.

Njemačka vlada poručila: "Ne plaše nas Putinove prijetnje"

Njemačka vlada poručila: "Ne plaše nas Putinove prijetnje"

"Dobili smo poziv od prijatelja iz Hrvatske s obzirom na to da je to kod njih zaštićena zona i kontakt zona sa Nacionalnim parkom Una i odmah smo reagirali. Znamo da granice u prirodi ne postoje i sve što se uradi uzvodno, praktično se posljedice odmah osjete i nizvodno ovdje kod nas u Bihaću i Krajini", ističe Zulić.

On je dalje objasnio da je reakcija sa bh. strane iz Bihaća išla promptno, te da je glavni nadzornik Nacionalnog parka Una zajedno sa inspektorom Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Bihać otišao na teren i zabilježio sve što se tamo radi.

Protesti građana Bihaća
Foto: Fena: Protesti građana Bihaća

"Informacije su frapantne, tim više što su radovi najavljeni za 2025. godinu, a bager je već sišao u korito i jedan rukavac praktično zatvorio sa šljunkom gdje se već očekuje beton. Istog trenutka smo napravili izvještaj, a inspektor ga je proslijedio premijeru Unsko-sanskog kantona, resornom ministarstvu građenja i okoliša, te dalje u Sarajevo na najviši nivo i državni parlament, kao i ministru vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staši Košarcu, koji sada treba da reaguje po tom pitanju", kaže Zulić.

Utvrđeno je da ima promjena u flori i fauni, te svemu onome što čini biodiverzitet Nacionalnog parka, gdje su primijećena određena zamućena u rijeci Uni. Nekoliko puta su već bili u Donjoj Suvaji a ovo je treći odlazak koji je organiziran u nešto masovnijem broju.

"Mi nismo mogli biti organizatori protesta u susjednoj državi, tim više jer se Republika Hrvatska nalazi u Evropskoj uniji ali smo se priključili mještanima u broju od stotinjak ljudi. Ono što smo zaista mogli vidjeti ovaj put jeste krajnji ekocid na stotinjak metara od izvora Une, bager se nalazi na mjestu gdje se nekada nalazio jedan mali slap i štete koje su učinjene su već nepopravljive. Naš cilj je da uradimo sve da ono što se do sad uradilo ne bude gore. Potpuno je nejasno da je Hrvatska koja je potpisnik svih mogućih akata, pogotovo ulaskom u zakonodavstvo Evropske unije gdje su sve intencije usmjerene na zaštitu prirode dozvoljava ovakvo nešto", podvlači Zulić.

Protesti građana Bihaća
Foto: Fena: Protesti građana Bihaća

Dodaje kako su mu mještani Donje Suvaje i udruženja koja su jučer bila na licu mjesta dali podatke da identifikacioni broj firme koja izvodi radove nije tačan i da građevinska firma koja je tu registrirana uopće ne postoji, te da su radovi namijenjeni da se rade u 2025. godini otpočeli u 2024. godini.

"U pravom smislu je pređena crvena linija na što mi iz susjedne države pokušavamo skrenuti pažnju. Naravno, mi to ne radimo slučajno. Unsko-sanski kanton najveći je korisnik rijeke Une koja prolazi kroz Martin Brod, Bihać, prolazi kroz Bosansku Krupu i ide dalje u Bosanski Novi, a ako tome dodamo i problem Trgovske gore i problema sa izgradnjom deponije radioaktivnog otpada i ovo što se sada dešava na samom izvoru Une je vrlo indikativno i mi ćemo uraditi sve da to spriječimo", poručuje Zulić.

Ukoliko se ovaj problem ne uspije rješiti sa Republikom Hrvatskom, Zulić kaže da će se morati obratiti i Evropskoj uniji jer vjeruje da se jedino na taj način mogu zaustaviti radovi ako na susjednoj strani ne bude dovoljno razumijevanja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije