Hitan poziv na akciju: "Spasimo Unu - zaustavite ovaj zločin!"

0
Radiosarajevo.ba
Hitan poziv na akciju: "Spasimo Unu - zaustavite ovaj zločin!"
FOTO: Facebook / Prosvjedni događaj za spašavanje izvora Une

Udruga Una Srb organizira novi događaj za spas izvora Une pod nazivom 'Spasimo Unu - zaustavite ovaj zločin' u petak, 2. augusta u 17.00 sati.

"Pridružite nam se na koncertu za spas Une, našeg prirodnog dragulja, 2. augusta u 17.00 sati na Izvoru Une (Vrelo Une) u Donjoj Suvaji. Poznati hrvatski muzičar i pjevač Darko Rundek održat će besplatan koncert u borbi za očuvanje našeg rijetkog prirodnog resursa. Nakon koncerta, pridružite nam se na otvorenom prikazivanju filma Plavo srce u Parku Nikole Tesle u Srbu, s početkom u 20.00 sati.

Molimo vas da imate na umu da se događaj održava u zaštićenom području. Budimo odgovorni prema prirodi. Koncert će biti unplugged, što znači da će glazba biti izvedena bez električne energije kako bismo smanjili naš utjecaj na okoliš", saopćili su iz Udruge.

Ne smiruje se nasilje u Engleskoj: Veliki neredi u Londonu, Manchesteru i drugim gradovima

Ne smiruje se nasilje u Engleskoj: Veliki neredi u Londonu, Manchesteru i drugim gradovima

Podsjetimo, u mjestu Donja Suvaja u općini Gračac (Hrvatska) 25. jula 2024. godine održan je protest protiv izgradnje male hidroelektrane (mHE) neposredno ispod Vrela Une. A, kako navode iz Udruženja Srb radovi na Vrelu Une nastavljeni su i u četvrtak, 1. augusta rano ujutro.

"U Donjoj Suvaji, gdje je investitor Saša Svalina počeo izgradnju male hidroelektrane (mHE) nesporedno ispod Vrela Une, u nedjelju (28.07.2024) je održan još jedan protest građana i građanki iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije. Tom prilikom je organizovano i potpisivanje peticije protiv realizacije ovog štetnog projekta.

Borba protiv izgradnje mHE na Uni: Ne damo vam ni kap Une, Neretve i svih ostalih balkanskih rijeka

Borba protiv izgradnje mHE na Uni: Ne damo vam ni kap Une, Neretve i svih ostalih balkanskih rijeka

Goran Latković, novinar Al Jazeere Balkans, jučer je na profilu na društvenoj mreži X objavio da je Inspekcija zaštite okoliša utvrdila da prilikom izmjene lokacijske dozvole od Ministarstva nije traženo mišljenje o potrebi procjene utjecaja na okoliš. Utvrđeno je da su izmjena i dopuna lokacijske dozvole izdane bez provedene Ocjene prihvatljivosti zahvata na ekološku mrežu.

Prema njegovim informacijama, u toku su i drugi inspekcijski nadzori, nakon čega će vlasti u Hrvatskoj donijeti odluku. Svima je jasno da je ovaj projekat nezakonit, naročito kada se u obzir uzme činjenica da je Vrelo Une dio ekološke mreže Natura 2000, pa je donošenje rješenja o zabrani izgradnje spomenute mHE jedina razumna odluka", saopćila je Fondacija Atelje za društvene promjene - ACT.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije