Zločin bez kazne: Ni nakon četiri godine nema optužnice za ubistvo sarajevskih policajaca

1
A. Ka.
Zločin bez kazne: Ni nakon četiri godine nema optužnice za ubistvo sarajevskih policajaca
Foto: Facebook / Adis Šehović i Davor Vujinović

Sindikat policije Kantona Sarajevo u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo u srijedu, 26. oktobra, će obilježiti tužnu, četvrtu godišnjicu, ubistva sarajevskih policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića.

Kako je ranije saopćeno, u osam sati je planirano otvaranje i početak Memorijalnog turnira u malom nogometu "Adis i Davor" u sportskoj dvorani Ramiz Salčin. U 11 sati bit će položeno cvijeće na spomen-obilježje ubijenim policajcima na mjestu zločina u ulici Geteova u sarajevskom naselju Alipašino Polje.

Potom je planirano da u 11.40 sati se obiđe mjesto ukopa Šehovića na Šehidskom mezarju Buća potok, a u 12.15 sati bit će obilazak mjesta ukopa policajca Vujovića na groblju "Sveti Josip" u Sarajevu.

Poznati meteorolog objavio prognozu sve do 6. maja: Najvažniji dan 'problematičan' za cijeli region

Poznati meteorolog objavio prognozu sve do 6. maja: Najvažniji dan 'problematičan' za cijeli region

Advokat Tomić: Macan nije pucao na policajce!

Advokat Tomić: Macan nije pucao na policajce!

Zločin bez kazne

Njihovim porodicama i kolegama je i dalje najteže, jer ni nakon četiri godine nema optužnice za zločin koji je digao bh. policijske agencije na noge.

Podsjetimo, sve se odigralo 26. oktobra 2018. godine u naselju Alipašino Polje. Šehović i Vujinović su izvršavali svoje redovne zadatke, kada su u patroli zatekli nekoliko osoba koje su pokušale da ukradu vozilo u ulici Geteova do broja 1, u sarajevskom Alipašinom Polju.
Radili su ono što su najbolje znali, krenuli su da zaustave razbojnike u njihovoj zloradnoj nakani, a oni su im uzvratili – vatrom.

Adis i Davor ubijeni su iz automatske puške i ostali su ležati na zemlji dok su se njihove ubice odvezle u nepoznatom pravcu.

Do dolaska ekipe Hitne pomoći, još je samo Davor davao znakove života, ali je nažalost, tog jutra sa Kličnog centra Univerziteta u Sarajevu došla vijest da je i on, uslijed zadobivenih povreda, ispustio svoju časnu dušu.

Prije tri godine u Sarajevu je podignut spomenik dvojici heroja.

Saslušano više od 300 osoba

Pretprošle godine Kantonalni sud Sarajevo saopćio je da je u ovom predmetu saslušano više od 300 osoba. Kako su tada naveli, naređena su DNK, biološka, balistička, mehanoskopska i druga vještačenja, uključujući i zamolnice za međunarodnu pravnu pomoć zbog pribavljanja podataka, te saslušanja i vještačenja izvan Bosne i Hercegovine.

Zbog eventualnih saznanja i informacija o krivičnom djelu ubistva, poligrafski je testirano 39 osoba. Izuzeto je oko 100 videonadzora koji su vještačeni.

Ko je Marko Trifković Žižan: Već mu se sudi za krađu vozila

Ko je Marko Trifković Žižan: Već mu se sudi za krađu vozila

"Upućeno je više zahtjeva INTERPOL-u i EUROPOL-u, potom, ostvarena saradnja sa osam država i to; SAD, Kanada, Njemačka, Velika Britanija, Slovenija, Srbija, Hrvatska i Crna Gora. Dakle, predmet ubistva sarajevskih policajaca prioritet je u radu Tužilaštva i Ministarstva unutrašnjih poslova KS. O konačnoj tužilačkoj odluci, informirat ćemo javnost", saopćeno je iz Kantonalnog suda na drugu godišnjicu njihove smrti.

Izručen Sava Marinković

U augustu ove godine iz Njemačke u BiH izručen je Sava Marinković. Iako se vjerovalo da će njegova dostupnost bh. organima gonjena donijeti konačni rasplet, jer se sumnjiči da je direktni izvšilac zločina, do toga još uvijek nije došlo.

Prethodno su uhapšeni Alekasandar Macan i Marko Trifković Žižan. Duško Tomić, advokat Macana, ranije je za portal Radiosarajevo.ba kazao da njegov klijent nije pucao i da "Tužilaštvo ima konkretna imena".

Tada se vjerovalo da je Macan "propjevao". I pored svega, optužnica još uvijek nije podignuta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije