Svaka druga žena u BiH bila je žrtva nasilja, ali sistem i dalje štiti počinioce

10
V.A.Z.
Svaka druga žena u BiH bila je žrtva nasilja, ali sistem i dalje štiti počinioce
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Joana Stromquist

Već petu godinu zaredom, Bosna i Hercegovina je jedna od 180 zemalja širom svijeta u kojima se obilježava globalna kampanja "16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja” koja poziva na zasutavljanje svih oblika nasilja nad ženama i djevojkama. Kampanja počinje 25. novembra - Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama i završava se 10. decembra, koji se obilježava kao Međunarodni dan ljudskih prava.

Tim povodom, danas je u Sarajevu održan okrugli stol na temu "Isključimo seksualno nasilje nad ženama i djevojkama" što je ujedno i poruka ovogodišnje kampanje.

Regionalni pokret "Nisam tražila" koji je ove godine pobudio značajnu pažnju javnosti i rezultirao velikim brojem ispovijesti o seksualnom nasilju nad ženama i djevojčicama, pokazao je da se radi o krivičnim djelima o kojima se najradije šuti, a čije traume traju decenijama.

Johann Sattler: "Dan Evrope podsjetnik da se odbace politike podjela i mržnje"

Johann Sattler: "Dan Evrope podsjetnik da se odbace politike podjela i mržnje"

Svaka druga žena starija od 15 godina u Bosni i Hercegovini iskusila je neki oblik rodno zasnovanog nasilja - govore zvanični podaci istraživanja koje je provela Agencija za ravnopravnost spolova BiH.

Porazno je što preko 80% slučajeva nasilja ne bude prijavljeno, što odslikava činjenicu da žrtve najčešće nemaju povjerenja u sistem. 

Stoga su se teme o kojima se govorilo na okruglom stolu odnosile na unapređenje zakonodavnog okvira za rješavanje slučajeva seksualnog nasilja u BiH, kao i sudskih praksi u presudama krivičnih djela seksualnog nasilja, te uspostavu boljih servisa podrške za žrtve nasilja. 

"Sve osobe imaju pravo na tjelesni integritet i život bez nasilja. Kako bismo osigurali ova osnovna prava za žene i djevojke, zakonodavstvo u oblasti prevencije i borbe protiv nasilja mora biti uspostavljeno, mora postojati dovoljno finansijskih sredstava za provedbu, te jasne politike za izmjenu štetnih normi i stavova" izjavila je Joana Stromquist, ambasadorica Švedske u BiH, zemlje koja je strateški podržala aktivnosti u BiH na sprječavanju nasilja.

Žene zaslužuju da budu sigurne u privatnom u poslovnom okruženju, naglasila je Samra Filipović - Hadžiabdić, direktorica Agencije za ravnopravnost spolova BiH te podcrtala da je Bosna i Hercegovina potpisnica Istanbulske konvencije, ali da zakonodavstvo još nije u dovoljnoj mjeri harmonizirano s ovim međunarodnim dokumentom. 

"Istanbulska konvencija zahtjeva od država koje su ratifikovale da pruže prevenciju, zaštitu žrtava seksualnog nasilja kao i kažnjavanje i gonjenje počinioca. Na terenu su pronađene mnoge manjkavosti kad je u pitanju provođenje konvencije.  Samo u prošloj godini zabilježeno je čak 12 femicida - ubistava žena koje su počinili njihovi vjenčani ili nevjenčani partneri. Potrebno je jačati sistem zaštitnih mjera prema žrtvama, jačati pravosuđe, policiju i centre za socijalni rad. Neophodno je da se žrtvama nasilja omogući veća podrška", naglasila je direktorica Agencije. 

Žene i djevojke moraju biti zaštićene od zlostavljanja i seksualnog nasilja u svojim domovima, na poslu i na ulici. Moraju biti zaštićene od osuđivanja i stigme. Ovo iziskuje zajedničke napore institucija u BiH, podvukao je David Saunders, predstavnik međunarodne organizacije UN Women u našoj zemlji. 

Na okruglom stolu govorile su i Ana Vuković, direktorica Gender centra Federacije BiH; Ivanka Marković - pravna ekspertica i profesiroca na Univerzitetu u Banjoj Luci, Fatima Bećirović i Gorica Ivić - stručnjakinje iz oblasti nasilja nad ženama, te zastupnica Nasiha Pozder

Neophodno je osigurati pravnu zaštitu za žene koje su preživjele seksualno nasilje, te i m omogućiti adekvatnu podršku u oporavku od traume. Kako bi se to postiglo, neophodno je učešće institucija i cijelog društva - zaključak je događaja kojim je započela ovogodišnja kampanja "16 dana aktivizma". 

  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (10)

/ Povezano

/ Najnovije