Brojne javne ličnosti podržavaju žrtve nasilja i šalju upozorenja

3
Radiosarajevo.ba
Brojne javne ličnosti podržavaju žrtve nasilja i šalju upozorenja
Screenshot / Brojne javne ličnosti podržavaju žrtve nasilja i šalju upozorenja

Je li se konačno pokrenuo #MeToo Balkan?

Redatelja, scenaristu i vlasnika glumačke škole u Srbiji, 68-godišnjeg Miku Aleksića policija je privela proteklog vikenda nakon što su protiv njega iznesene ozbiljne optužbe za seksualno zlostavljanje i uznemiravanje, o čemu je progovorila 26-godišnja Milena Radulović, glumica koja trenutno gradi karijeru u Rusiji. 

Veliku podršku Milena je dobila od svojih kolega, ali i drugih javnih osoba, koje su njenu ispovijest dijelile na društvenim mrežama.

Među njima je i bh. redateljica Jasmila Žbanić koja se u ovu priču uključila, pišući post podrške gdje je obećala da će pomoći svim ženama žrtvama koje se odluče prijaviti seksualno uznemiravanje, te je navela kako im može osigurati pravnu pomoć. 

"Kolegice glumice i studentice, ako odlučite da se suprotstavite predatorima idite isključivo pravnim putem ka nadležnom tužilaštvu podnoseći kaznenu prijavu protiv počinitelja", napisala je između ostalog Žbanić.

Četiri Sarajke pokrenule su grupu ‘Nisam tražila‘, a u nekoliko sati zatrpale ih ispovijesti glumica iz četiri zemlje. 

Inicijativu su pokrenule četiri kolegice, bivše studentice na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu: Ana Tikvić, Nadine Mičić, Matea Mavrak i Asja Krsmanović.

Dragan Bursać na svom Twitter profilu oglasio se o stravičnom slučaju koji je uzbudio regiju.

Poznata bh. glumica i ambasadorica humanitarne organizacije Hope and Homes for Children, Arma Tanović Branković napisala je kako poznaje ovu tematiku te da se često kroz Forum teatar bavi ovim pitanjem koje je bazirano na svjedočanstvima. Kazala je kako osjeća divljenje i hrabrost prema svima onima koji izađu u javnost.

Podrška Mileni Radulović - undefined

Screenshot: Podrška Mileni Radulović

I Mona Muratović se oglasila povodom ovog slučaja. Na svom Facebook profilu napisala je da treba svakako dati podršku kolegici Mileni Raulović te napomenula da je "hiljadu puta gore bilo sistemsko verbalno zlostavljanje".

Podrška Mileni Radulović - undefined

Screenshot: Podrška Mileni Radulović

Popularni glumac Miloš Biković koji je i sam pohađao glumačku školu Mike Aleksića na Instagramu je pružio podršku koleginici Mileni tako što je objavio njenu ilustraciju koja kruži društvenim mrežama, i kratko poručio:

“Oduvek si bila borac.”

Podrška Mileni Radulović - undefined

Screenshot: Podrška Mileni Radulović

I Biljana Srbljanović, profesorica na Fakultetu dramskih umjetnosti, objavila je na Facebooku post u kojem piše o tome zašto je pogrešno i štetno svaljivanje krivice na žrtve.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije