Hasija Borić optužila Kaću Dorić: Znali ste za seksualna napastovanja Mire Avrama

4
Radiosarajevo.ba
Hasija Borić optužila Kaću Dorić: Znali ste za seksualna napastovanja Mire Avrama
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Hasija Borić

Nakon što je glumica Milena Radulović prijavila je prije nekoliko dana slavnog beogradskog profesora glume Miroslava Miku Aleksića za silovanje, ovaj slučaj pokrenuo je otkrivanje mnogih novih slučajeva seksualnog zlostavljanja širom regije.

Podsjetimo, Aleksića prijavile i druge učenice njegove škole, među kojima su i maloljetnice. Uhapšen je zbog sumnje da je izvršio silovanje i nedozvoljene polne radnje na saslušanju, negirao sve optužbe. rekavši "Ne znam zašto su to rekle".

Slučaj koji je potresao bh. glumište 

I dok svakog dana stižu nove ispovijesti zlostavljanih Aleksićevih učenica, šok je odjeknuo i Sarajevom, a nakon otvorenog pisma kojeg je na portalu Tacno.net objavila ugledna dramska umjetnica Hasija Borić.

Borić, kako piše, "podsjeća na one mučne i strašne dane boravka i školovanja u Dramskom studiju u Sarajevu", kojeg opisuje kao kloaku, "leglo seksualnog zlostavljanja učenica i učenika, samo na podmukliji i sofisticiraniji način, što bi rekli nadrealisti: Njegove metode su perfidnije, on te prvo ponudi cigarom, pa te onda razbije".

Prvo, profesoricu Katicu Dorić Lešić optužuje da je znala da je profesor Miroslav Avram seksualno napastovao mlade studentice glume, a da nije reagirala. Optužuje je za mobing  koji je "zamotavan u oblandu velikih ljubavi": "Na kraju su ti učenici bježali iz Sarajeva stotinama kilometara daleko, kad bi se iskradali iz perverznih ralja svojih 'profesora', da bi se tek godinama nakon toga vraćali u Sarajevo, ali još uvijek u strahu od odmazde".

A učenice?

"Njima je držana ruka na klitorisu za vrijeme individualne nastave i tumačeno: 'iz p… se glumi, za to vas diram'. Šta smo mi, maloljetne, tad znale o glumi? Vjerovale smo svom profesoru. Polako smo se počele buniti, jedna drugoj povjeravati, ali smo uglavnom šutile.

Vi ste to znali, naši profesori. Jednom je jedna od naših najstarijih kolegica, M. počela vrištati, izletjela na hodnik i urlala, u stanju strave i očaja, možda pomiješanom sa histerijom, ko zna. Svi vi, naši profesori ste izletjeli na hodnik, svi ste bili tu, a izletjeli su i svi učenici. Stvar je brzo zataškana, nastava je nastavljena. Šta je bilo sa našom talentiranom kolegicom, ne znam. Da li ste je nemilosrdno srušili ili je sama odustala, to ne znam. Uglavnom, nakon toga se nikad nije bavila glumom", napisala je Hasija Borić, te dodala:

"Ja znam da sam se tako grčila na tim časovima, da nakon toga nisam mogla ni govoriti, pa se nisam čula ni u prvom redu Kamernog teatra. Sreća je bila da sam u to vrijeme bila u gimnaziji, išla sam u dvije smjene, a kako se nastava u Dramskom studiju odvijala popodne, imala sam alibi da ne dolazim na nastavu. Puno kasnije sam tek realizirala zašto su naše pojedine kolegice, iznimno talentirane djevojke ili same napuštale Dramski studio ili nemilice rušene na ispitima.

A, zašto Vi niste reagirali? Pitam Vas jer ste još jedini preživjeli profesor! Pa zato što ste bili i gori od tih naših profesora, i zato što je taj naš nesretni profesor bio direktor Kamernog teatra 55. Čula sam da je taj profesor, Miroslav Avram, profesor scenskog govora, nastavio svoje čuvene edukativne metode na ASU.(...)m ali to ne mogu tvrditi, neka o tome progovore studentice ASU, kao i moje kolegice sa Dramskog studija."

Kaća Dorić: Slučaj predajem advokatu

U vezi s navodima, redakcija portala Radiosarajevo.ba je kontaktirala glumicu Kaću Dorić koja je rekla da je slučaj prepustila advokatu.  

Kompletno javno pismo Hasije Borić pročitajte OVDJE.

Posjetimo, prof. dr. Miroslav Avram (1933- 1991.) je bio poznati reditelj i direktor Kamernog teatra 55, profesor na Akademiji scenskih umjetnosti (ASU), koji je i potpisao mnoge tekstove za filmove i serije. 

Nakon što su pismo prenijeli mnogi mediji, reagirala je i redateljica Jasmila Žbanić koja je preporučila svim žrtvama seksualnog napastovanja i uznemiravanja, da svoje nasilnike prijave pravnim putem.

"Danas su na grupi "Nisam tražila" objavljeni anonimni iskazi seksualnog uznemiravanja/zlostavljanja na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu. Kolegice glumice i studentice, ako odlučite da se suprotstavite predatorima idite isključivo pravnim putem ka nadležnom tužilaštvu podnoseći kaznenu prijavu protiv počinitelja. Prije toga molim vas da se posavjetujete sa pravnicima", napisala je, između ostalog, Jasmila Žbanić.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije