Mastilović Jasnić: 'Milena je učinila veliku stvar za moje dete i sve devojčice'

2
I. S.
Mastilović Jasnić: 'Milena je učinila veliku stvar za moje dete i sve devojčice'
foto: Ras Srbija, društvene mreže / MIlena Radulović, Miroslav Aleksić, Ivana Mastilović

Ivana Mastilović Jasnić, novinarka beogradskog Blica, jedna je od prvih osoba koja je saznala i pisala o aferi "Miroslav Aleksić", koja je šokirala cijelu regiju. 

Podsjetimo, srbijanska glumica Milena Radulović prijavila je Miroslava Aleksića, čuvenog vlasnika škole glume za silovanje dok je imala 17 godina.

Za nekoliko dana, ohrabrile su se i druge djevojke, te je policija dobila, za sada, sedam prijava o seksualnom zlostavljanju i nasilju.

Mastilović Jasnić je za portal Radiosarajevo.ba govorila o reakcijama podrške mladoj glumici, ali i ostalim žrtvama, te koliko je bitno o ovome govoriti u javnosti.

"Odjek je zaista veliki, niko ovo nije očekivao. Očekivali smo podršku, ali ovako, u ovoj meri da društvene mreže gore bukvalno danima, da su se uključili svi mediji, zaista nismo mogli ni da sanjamo", rekla je Mastilović Jasnić.

Ispričala je i svoje iskustvo kada je prvi put čula za ove optužbe od drugih djevojaka, prije negoli je ova vijest dospjela u javnost.

"Bila sam šokirana. Ja sam od jedne devojke, koja je željela da bude anonimna, dobila poziv za priču. Popile smo kafu i ona me je pitala da li znam ko je Miroslav Aleksić. Naravno da sam znala jer je jako popularan i utjecajan, tu školu ima više od 35 godina. Ona mi je rekla da postoje dve devojke koje je silovao i još nekoliko koje je zlostavljao. Bila sam šokirana jer, da je meni moje dete sutra došlo i reklo da želi da bude glumica, ja bih je upisala u tu školu. To je jedina škola glume za koju znam", rekla nam je Mastilović Jasnić.

Kaže da je fascinirala Milenina snaga i otvorenost, da progovori nakon toliko godina.

"Trebalo je mnogo godina da se ona otvori, išla je i na psihoterapije, lečila se. Bila sam oduševljena da devojka od 26 godina ima svest žene od 50 godina i da nema problem da priča. Razmišljala sam da bi mogla da odustane, međutim nije, bila je odlučna. Rekla je da to mora uraditi, ne zbog sebe, već devojaka koje trenutno trpe takve stvari. Imala sam neku dozu divljenja jer mislim da je ona učinila veliku stvar za moje dete, za sve devojčice u državi i regionu i divim se toj hrabrosti. Ona i sve devojke zaslužuju podršku, to je najmanje što možemo", poručila je novinarka.

Ivana Mastilović - undefined

Foto: RAS Srbija: Ivana Mastilović Jasnić

Mastilović Jasnić je prije ovoga otkrila još jednu aferu u Srbiji – slučaj "Jutka".

Nekadašnji predsjednik Opštine Brus, Milutin Jeličić Jutka osuđen na tri mjeseca zatvora zbog nedozvoljenih spolnih radnji u okviru ove afere.

"Ta afera je završena i on je konačno osuđen i za dva dana ide u zatvor. Tako su devojke i došle do mene, htele su mi ispričati svoju priču. Njih je bilo pet prvog dana u policiji, a juče su se javile još dve. Postoje naznake da ih ima još", rekla je Matilović.

Napomenula je koliko je bitno u javnosti govoriti u ovakvim stvarima.

"Jako je važno izaći u javnost i govoriti jer je i prethodna afera pokazala da, kada izađe jedna žena sa imenom, prezimenom i fotografijom, onda se osmele i druge i slučaj se brže reši. Bitno je i zbog drugih slučajeva, žena koje trpe nasilje godinama, da vide da će ipak policija, tužilaštvo i mediji stati iza njih i da će slučaj biti rešen. To je jedini način da se tome stane na put“, poručila je Mastilović Jasnić.

Afera "Jutka"

Nekadašnji predsjednik Opštine Brus Milutin Jeličić Jutka osuđen na tri mjeseca zatvora zbog nedozvoljenih polnih radnji.

Osuđen je za seksualno uznemiravanje bivše saradnice Marije Lukić.

Ona je Osnovnom javnom tužilaštvu u Brusu 8. marta 2018., podnijela krivičnu prijavu protiv Jeličića, koji joj je za dvije godine, dok joj je bio nadređeni na radnom mestu, poslao čak 15.000 SMS poruka lascivnog sadržaja.

Narednog dana, njoj je simbolično uručen otkaz.

Ubrzo je stigla i potvrda da je uradila pravu stvar – svojim potezom ohrabrila je još šest žena da učine isto.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije