Pokrenuta grupa "Nisam tražila": Žene iz BiH i regije ispričale svoje traume

2
Radiosarajevo.ba
Pokrenuta grupa "Nisam tražila": Žene iz BiH i regije ispričale svoje traume
Foto: WDR / Ilustracija

Nakon što je srbijanska glumica Milena Radulović optužila za silovanje uglednog profesora i reditelja Miroslava Aleksića, u samo nekoliko sati povezale su se umjetnice iz cijelog regiona.

Ispričale su svoje traume i jedna drugoj poručile - #NisiSama.

Naime, pokrenuta je grupa na Facebooku u kojoj glumice govore o svojim iskustvima. Od glume, modelinga do školskih dana i različitih trauma iz tog vremena. 

Sinoć se i Akademija scenskih umjetnosti u Sarajevu oglasila, pozvavši sve bivše i sadašnje studente da prijave slučajeve seksualnog uznemiravanja.

“Hvala na brzoj reakciji i nadamo se da će se sa studentima koji istupe postupati shodno svim pravilima i bez diskriminacije. Ako želimo da ova akcija urodi plodom, prijavimo nasilje”, naveli su.

Potaknuti postovima na Facebook stranici "Nisam tražila", kako su rekli, zaposleni na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu, pozivaju i ohrabruju sve koji su iskusili uznemiravanje da to prijave u nadležne institucije ili menadžmentu ASU.

“Reagujući instantno, ASU Sarajevo je formirala prostor od povjerenja za sve studentkinje i studente i zaposlene da prijave sva eventualna nedolična ili nasilna ponašanja. U tom kontekstu, ASU se obavezuje da svako takvo ponašanje oštro sankcionira. Na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu nema tolerancije prema bilo kojoj vrsti zloupotrebe, zlostavljanja niti uznemiravanja. Nastavićemo sa poštivanjem digniteta svakog pojedinca, i etika će biti uvijek osnova našeg rada kao i do sada”, istaknuli su.

Sve slučajeve koji spadaju u opisane kategorije možete prijaviti u pravnu službu ASU na mail: sekretar@asu.unsa.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije