UN: Pandemija produbila diskriminaciju i nasilje nad ženama

Fena
UN: Pandemija produbila diskriminaciju i nasilje nad ženama
Foto: EPA / Rosemary DiCarlo

Viša zvaničnica Ujedinjenih nacija (UN) upozorava da je pandemija koronavirusa produbila diskriminaciju i druga kršenja ljudskih prava koja mogu podstaći sukob te povećala rizik od gubitka napretka u političkim i mirovnim naporima.

Rosemary DiCarlo izjavila je u srijedu ispred Vijeća sigurnosti UN-a da je poziv generalnog sekretara Antonija Guterresa 23. marta na globalni prekid vatre kako bi se isporučila humanitarna pomoć tokom pandemije imao ohrabrujući početni odgovor. Najavljena su privremena primirja u Kolumbiji, Ukrajini, na Filipinima i u Kamerunu.

"Međutim, mnogi nisu nastavili primirje, što je rezultiralo pogoršanjem situacije na terenu", rekla je ona, javio je AP.

DiCarlo je rekla da izaslanici UN-a u ratom razorenom Jemenu, Libiji i Siriji pokušavaju unaprijediti mirovne napore i postići prekid vatre.

DiCarlo je ukazala na povećanu diskriminaciju, rastuće nasilje nad ženama kod kuće tokom mjera izolacije i "rastuća ograničenja na medije, građanski prostor i slobodu izražavanja".

"Platforme društvenih medija koriste se za širenje dezinformacija o pandemiji. Također je zabilježen porast stigme i govora mržnje, posebno protiv migranata i stranaca", kazala je ona.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije