Imenovao ga Guterres: Bosanac dobio visoku poziciju u Ujedinjenim nacijama

Radiosarajevo.ba
Imenovao ga Guterres: Bosanac dobio visoku poziciju u Ujedinjenim nacijama
Foto: UN / Zlatan Milišić

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guterres imenovao je Zlatana Milišića iz Bosne i Hercegovine stalnim koordinatorom Ujedinjenih nacija u  Tanzaniji, uz odobrenje vlade domaćina.

Kako je saopćeno iz UN-a, Milišić ima 27 godina iskustva u humanitarnom radu i razvojnim projektima, radeći s Ujedinjenim nacijama u srednjoj Aziji, sjevernoj, zapadnoj i istočnoj Africi, Bliskom Istoku i istočnoj Europi.

Posljednje dvije godine obavljao je dužnost predstavnika i direktora Svjetskog programa za hranu (WFP) u Afganistanu. Prije toga bio je zamjenik direktora odjela za program i politiku WFP-a u Rimu, Italija. Obavljao je i rukovodeće položaje s Ujedinjenim nacijama u Maliju, Libiji, Egiptu, Kirgizistanu, Tadžikistanu, Libanu, Somaliji, Burundiju, Južnom Sudanu i Ruandi.

Prije karijere u Ujedinjenim nacijama, bio je pravnik u privatnoj praksi.

Milišić je diplomirao pravo na Univerzitetu u Sarajevu i magistrirao iz međunarodnih studija politike i sigurnosti na Univerzitetu u Bradfordu, Velika Britanija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije