UN / Incko s Guterresom: Krajnje je vrijeme da vlasti u BiH ispune svoja obećanja

07. 11. 2019. u 17:50:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 12

Nakon obraćanja Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija petog novembra, visoki predstavnik Valentin Inzko u New Yorku se sastao sa generalnim sekretarom UN-a Antóniom Guterresom. Razgovarali su o trenutnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, kao i o glavnim elementima iz polugodišnjeg izvještaja koji je visoki predstavnik podnio Vijeću sigurnosti.

Visoki predstavnik je naglasio da, uprkos činjenici da su opći izbori 2018. provedeni prije više od godinu dana, formiranje vlasti još uvijek nije završeno na nivou države i FBiH, kao i u nekim kantonima.

"Stranke se također ne slažu kada je riječ o temeljnim aspektima Ustava BiH, pri čemu neke vodeće stranke sa sjedištem u RS osporavaju i samu ulogu, teritorijalni integritet i nadležnosti države kao i važeće zakonske obaveze i politiku BiH", rekao je visoki predstavnik.

Visoki predstavnik također je osudio krajnje sramotni revizionizam ili čak otvoreno negiranje genocida u Srebrenici i drugih ratnih zločina počinjenih u Bosni i Hercegovini, koji dolaze od nekih političara i javnih ličnosti u BiH.

"Potpuno je neprihvatljivo da neki političari i dalje negiraju činjenicu, koju su utvrdili i domaći i međunarodni sudovi, da je u Srebrenici 1995. počinjen genocid. Tragična prošlost neosporno je dokumentirana – zato je sada vrijeme da se težište stavi na pomirenje i izgradnju budućnosti za sve građane BiH", rekao je visoki predstavnik.

On je podvukao da je "krajnje vrijeme da vlasti u BiH ispune svoja obećanja da će sačuvati mir i stabilnost i da zemlju povedu naprijed, otvore konstruktivni dijalog, formiraju vlast na svim nivoima i počnu rješavati otvorena pitanja, uključujući i brojne socio-ekonomske izazove sa kojima se bh. građani suočavaju."

Visoki predstavnik je zahvalio generalnom sekretaru za stalnu i dragocjenu podršku miru, stabilnosti i prosperitetu u Bosni i Hercegovini i važnu ulogu UN-a te ga obavijestio o očekivanjima u vezi sa predstojećom 25. godišnjicom genocida u Srebrenici, koja će se obilježiti 2020. godine.

KOMENTARI (1)